Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Chainalysis: al $2,17 miljard aan crypto gestolen in 2025

Bitcoin crime Chainalysis 224

Chainalysis rapporteert dat er in de eerste helft van 2025 al $2,17 miljard aan crypto is gestolen. Waar komen deze alarmerende cijfers vandaan?

Chainalysis: al $2,17 miljard aan crypto gestolen in 2025

Het bedrag van boven de 2 miljard dollar overtreft de totale gestolen waarde in heel 2024, wat wijst op een explosieve toename in cybercriminaliteit binnen de sector. Alle crypto gestolen tot medio 2025 vormt het thema van hun recente halfjaarlijks rapport van Chainalysis. Wat zijn de belangrijkste conclusies?

1. 2025 overtreft eerdere jaren
Chainalysis benadrukt dat de gestolen som in 2025 al hoger ligt dan het volledige verlies in 2024, waarin ongeveer $2,2 miljard is geroofd. Met de digitale van buit $1,5 miljard gericht op ByBit,  het grootste enkele hackincident ooit, is Noord-Korea (DPRK) volgens de onderzoekers de voornaamste dader.

2. Groei richting recordbedrag

  • Eind juni 2025 is al 17 % meer gestolen dan in de eerste helft van 2022, het vorige recordjaar met diefstalvolumes rond $2 miljard.
  • Voortgaande trends kunnen leiden tot een totaalverlies van meer dan $4 miljard aan crypto tegen eind 2025.

3. Nieuwe daderfocus: persoonlijke wallets & geweld

  • Persoonlijke wallets zijn verantwoordelijk voor 23,35 % van alle diefstallen in 2025, wat aantoont dat aanvallen zich nu ook op individuele gebruikers richten.
  • “Wrench attacks” – waar slachtoffers fysiek worden bedreigd – nemen toe, vooral tijdens piekperioden van bitcoinprijzen.

4. Geografische hotspots
Belangrijkste getroffen regio’s in 2025 zijn onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Rusland, Canada, Japan, Indonesië en Zuid-Korea.

5. Witwasgedrag verandert
Chainalysis signaleert dat aanvallers vaak hoge premies betalen (tot 14,5x) om gestolen fondsen snel te verplaatsen. Tevens laten de persoonlijke wallet aanvallers vaak hun gestolen BTC on-chain staan, mogelijk in afwachting van prijsstijgingen of veiligere routes.

Alamerende stijging

De eerste helft van 2025 laat een alarmerende stijging zien in cryptodiefstallen, die de totale schade van 2024 al overtreffen. Grote hacks zoals die op ByBit, het toenemende aantal aanvallen op persoonlijke wallets en zelfs fysieke bedreigingen illustreren het groeiend risico binnen deze digitale economie.

Terwijl chainanalyse-initiatieven en strengere beveiligingsmaatregelen zich ontwikkelen, blijft het van cruciaal belang dat zowel platforms als individuele gebruikers bedrijfsculturen en beveiligingsprotocollen versterken. Zonder adequate bescherming ligt er het risico op een crypto-crime bedrag dat tegen eind dit jaar richting de $4 miljard gaat.

Hoe verliep de Bybit hack?

Op 21 februari 2025 is cryptobeurs Bybit het slachtoffer van een massale hack, waarbij hackers $1,5 miljard aan Ethereum (ETH) wisten te stelen. De Federal Bureau of Investigation (FBI) en Chainalysis verdenken Noord-Korea via de Lazarus Group van de aanval, in lijn met eerdere staatsgesponsorde cyberaanvallen.

Hackers wisten via social engineering de computer van een Safe{Wallet}-ontwikkelaar te hacken, waardoor ze toegang kregen tot AWS-authenticatie en de frontend-code konden manipuleren. Toen een routine-overdracht vanuit Bybit’s “cold wallet” naar een toegankelijkere warm wallet plaatsvond, is deze onderschept en herleid naar door de hackers beheerde wallets. Ongeveer 401.000 ETH, destijds $1,5 miljard, is zo afgetapt. Vervolgens versluierden de hackers de gestolen Ethereum via tientallen tussenadressen, ruilden het op DEX’en om naar andere tokens zoals BTC en DAI, en gebruikten cross-chain bridges (zoals THORchain) om de fondsen te verspreiden over verschillende netwerken.

Aftappen en witwassen in recordtempo

Binnen 48 uur is minstens $160 miljoen weggepompt, naar schatting meer dan $400 miljoen na een paar dagen. Blockchain-onderzoekers van TRM Labs en Chainalysis ontdekten duidelijke overeenkomsten tussen deze operatie en vorige acties van de Lazarus Group, inclusief gebruikte wallets en opslagnetwerken. De hack trof Bybit zwaar, maar het platform herstelde reserves binnen 72 uur dankzij hulp van partijen als Galaxy Digital, FalconX en Wintermute. Toch daalde de Bitcoin koers  met bijna 20% in de nasleep van het nieuws.

Lazarus Group opereert in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid en gebruikt dergelijke hacks voor sanctie-ontduiking en regimesfinanciering, waaronder voor hun nucleaire en militaire programma’s. De FBI noemt hen de “TraderTraitor”-groep en waarschuwt voor verdere grootschalige operaties.

Bybit en analysebedrijven zoals Chainalysis werken samen met overheden en veiligheidspartners om de gestolen fondsen terug te halen. Griekenland wist recentelijk een deel van het geld te bevriezen via open samenwerking, waarbij gebruik is gemaakt van Chainalysis Reactor-analyse.

Koop je crypto via Bitvavo
Bitvavo, de grootste en meest bekende crypto exchange van Nederland werkt samen met Bitcoinmagazine.nl. Daarom krijg jij nu bij het aanmaken van een account en storting van €10,-, je storting verdubbeld! Dus een welkomstcadeau van €10,-
Houd onze samenwerking goed in de gaten, want er zullen geregeld nieuwe en lucratieve deals komen!
Kijk voor de voorwaarden op
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Wessel Simons

Bitcoin expert

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Lees meer over Chainalysiscrypto
Array
(
    [0] => 237591
    [1] => 236458
    [2] => 237242
    [3] => 237127
    [4] => 237600
)