Alibaba en Tencent (WeChat) gaan centrale cryptomunt China testen

De Chinese overheid staat op het punt om een centraal uitgegeven cryptomunt te gaan lanceren na een voorbereiding van vijf jaar. Volgens zakenblad Forbes gaan zeven Chinese instellingen de stablecoin testen in hun ecosysteem, waaronder de techconglomeraten Alibaba en Tencent, eigenaar van messengerdienst WeChat. Twee weken geleden kwam de People’s Bank of China (PBoC) met het nieuws dat de cryptomunt ‘klaar is’.

Het is onbekend wanneer de digitale valuta op de markt komt. De lancering moet in ieder geval plaatsvinden vóór 11 november. Op die dag valt Single’s Day, de drukste (online) shopping dag van het jaar is in China. Circa 200 miljoen alleenstaanden geven dan gezamenlijk $25 miljard uit op één dag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onder de testers klinkende namen als Alibaba, Tencent en Union Pay, een verzameling van Chinese banken. De central bank digital currency (CBDC) wordt uitgegeven door de centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC)

China lanceert cryptomunt, Alibaba en Tencent (WeChat) gaan testen

Ook de twee grootste commerciële banken, de Bank of China en de Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) gaan de centraal uitgegeven cryptomunt testen.

Volgens de bronnen waar Forbes zich op gebaseerd, zijn deze organisaties aangewezen om de munt te verspreiden onder de 1,3 miljard Chinese burgers. Ook (buitenlandse) ondernemers die de Chinese munt renminbi gebruiken, vallen onder de doelgroep.

Volgens de ingewijden uit het Forbes-artikel wil China dat ook buitenlandse ondernemers en burgers de ‘cryptomunt’ gaan gebruiken. Saillant, gezien de opgelopen handelsspanningen tussen China en de VS.

Stablecoin

China is in 2014 gestart met het ontwerpen van de munt. Eind 2018 plaatste de PBoC nog een aantal vacatures voor blockchain programmeurs en juridische experts. De technologie waarop de munt op wordt uitgegeven, steunt niet alleen op (private) blockchaintechnologie.

Het systeem ‘an sich’ werkt geheel anders dan bitcoin, wat een publiek netwerk is zonder centrale eigenaar of uitgever.

De private blockchain van de Chinese centrale bank is op te delen in twee lagen: de bovenlaag bedoeld is bedoeld om transacties van de centrale bank te verwerken en de onderlaag is ingeruimd voor commerciële banken en techconcerns zoals Alibaba en Tencent.

Gezien de huidige politieke situatie is het twijfelachtig of dit centrale systeem decentrale elementen hieraan gaat toevoegen die bekend zijn van bitcoin (door middel van miners en nodes, red).

Het primaire doel van China is om met blockchain de kosten van haar financiële geldsysteem te verlagen. In tegenstelling tot de Libra cryptomunt van onder meer Facebook is deze munt klaar om gebruikt te worden. Het is nog onbekend wat de naam gaat worden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...