China is op zoek naar mogelijkheden om financieel onafhankelijk te worden en Bitcoin kan hierbij een belangrijke rol gaan spelen.

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
De handelsoorlog tussen China en Amerika is volop aan de gang en het grote land in Azië overweegt welke stap er nu gezet kan worden. China wil namelijk niet langer kiezen voor Amerikaanse staatsobligaties. In plaats daarvan overweegt het land om in Bitcoin en goud te investeren.
De geopolitieke spanningen lopen op en met een dergelijke keuze van China zal het enkel intenser worden. Waarom overweegt China deze beslissing precies? Wat zijn de gevolgen voor de economische machtsverhoudingen in de wereld? En wat is de mogelijke impact op het vertrouwen in Bitcoin?
Waarom China Bitcoin reserves overweegt in plaats van dollarreserves
China wil de buitenlandse reserves van het land op een strategische manier herverdelen. Een belangrijke factor die meespeelt in deze beslissing is de reactie van de Verenigde Staten, maar ook de Europese Unie, op de inval van Rusland in Oekraïne in 2022. Destijds werd er namelijk zo’n $ 300 miljard aan Russische reserve bevroren door Westerse landen. China ziet in dat dit ook bij hun kan gebeuren en neemt daarom het heft in eigen handen.
Gezien de politieke spanningen met Amerika specifiek, wil China vooral meer financieel onafhankelijk zijn van Amerika. Een manier om dit te bereiken is om de Amerikaanse staatsobligaties om te ruilen voor andere assets, namelijk goud en mogelijk ook Bitcoin. Deze assets vallen namelijk buiten de controle van Amerika.
China may shift focus to Bitcoin $BTC and Gold, and away from U.S. Treasuries, says BlackRock pic.twitter.com/UkhY0DwXoi
— Barchart (@Barchart) April 27, 2025
Op die manier kan China kiezen voor meer diversificatie van reserves om zo financiële soevereiniteit te kunnen behouden. Op de lange termijn kan dit een slimme stap zijn als er bijvoorbeeld door de geopolitieke spanningen disrupties ontstaan in het globale financiële systeem.
Door niet enkel op goud te concentreren, maar ook te kijken naar het creëren van een Bitcoin reserve, koppelt China zich los van de traditionele markten. Dit zorgt voor diversificatie van assets, maar ook van type markten.
Amerika zelf concentreert zich ook meer en meer op de populaire cryptomunt Bitcoin. Zo creëerde Arizona ook een Bitcoin reserve en lijkt het de nieuwe standaard te worden voor de Amerikaanse staten.
Impact op de economische machtsverhoudingen wereldwijd
China heeft een groot aantal Amerikaanse staatsobligaties. Als zij deze opgeven, dan kan dat vervolgens drukken op de vraag naar Amerikaanse dollars, met name als andere landen geïnspireerd worden door de actie van China. De vraag naar obligaties zal dan ook dalen en de rente in Amerika zal dan onder een opwaartse druk komen te staan.
Landen die momenteel gespannen relaties hebben met het westen, zoals Iran, Turkije en Venezuela, kunnen het voorbeeld van China gaan volgen als het een succes blijkt. Als overheden er voor kiezen om net als China het heft in eigen hand te nemen, dan kan dat enorme gevolgen hebben voor de economie in de VS. Dat brengt vervolgens financiële onzekerheid met zich mee, maar creëert ook een mogelijkheid voor opkomende economieën om meer onafhankelijk te worden.
Impact op het vertrouwen van overheden in Bitcoin
Wanneer een groot land als China een deel van de buitenlandse reserves aan Bitcoin besteedt, zal dat de positie van Bitcoin versterken. Het geeft een signaal aan de wereld dat Bitcoin een serieus financieel instrument is. Het laat zien dat Bitcoin meer is dan een speculatieve asset en dat de crypto ook kan dienen als strategische reserve.
Dit zorgt op den duur voor een groeiend vertrouwen in de cryptoleider. De toenemende geloofwaardigheid die daarbij komt kijken, zal meer institutionele investeerders en overheden aantrekken.
Als China inderdaad de overstap naar Bitcoin maakt, zal dat dus een behoorlijke boost geven aan het imago van Bitcoin en de gedecentraliseerde crypto wereld in het algemeen.

De Bitcoin koers kan daarmee een behoorlijke boost krijgen. Volgens het nieuwe cryptoproject Bitcoin Bull ($BTCBULL), zou de BTC koers binnen niet al te lange tijd wel eens $ 250.000 kunnen worden. Elke mijlpaal die Bitcoin in de tussentijd behaalt, wordt bij Bitcoin Bull gevierd met BTC airdrops (ja, echte Bitcoin) en $BTCBULL token burns.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar https://dutchblockchainweek.com/dbw-awards/, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Praat mee op onze socials!
Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.