China wereldleider op bitcoin markt ondanks ontmoedigingsbeleid regering

China is nog steeds de onbetwiste leider op de bitcoin markt, concluderen de onderzoekers van Messari. Dat staat te lezen in het rapport Asia’s Crypto Landscape door analiste Mira Christanto. Ze heeft gekeken naar de actieve fondsen, beurzen en handelaren in de grootste bitcoin – en cryptomarkt: Azië.

Binnen die regio is China het meest dominante land, ondanks ontmoediging vanuit de centrale overheid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rekenkracht bitcoin 65% in China

In China staat nog altijd 65% van de rekenkracht van het bitcoin netwerk opgesteld. De zogenaamde hashrate is een andere term voor het totale rekenvermogen van het netwerk.

Het is een indicator om aan te geven hoeveel keer de ‘hash-functie’ binnen een seconde is te berekenen. Het gaat om schattingen, gebaseerd op historische prestaties van het netwerk.

Andere landen met rekenkracht zijn Amerika (7,24%), Rusland (6,9%) en Venezuela (0,43%). Ook landen als Iran, Pakistan en Kazachstan investeren in rekenkracht om bitcoin te delven. Elk block levert 6,25 BTC op, nog steeds ruim 200.000 dollar aan bruto omzet.

De dominante positie is ondanks het ontmoedigingsbeleid vanuit de regering. Handel in cryptocurrency’s is sinds 2017 verboden, vandaar dat de handel via offshore beurzen plaatsvindt. Marktleider Binance is gestart in het land, maar is snel ontweken naar Singapore, Hong Kong en Malta.

Tether USDT

Niet alleen qua rekenkracht voert het land de boventoon, ook qua transactievolume staat het bovenaan. Azie als regio is goed voor 43% van het totale transactievolume van alle cryptovolume. Dat komt neer op 296 miljard dollar aan volume ten tijde van het onderzoek. Dat zijn dus ook transacties van andere munten dan bitcoin.

Ter vergelijking: Oost-Europa en Latijns-Amerika zijn respectievelijk goed voor 12% en 7% van al het transactievolume. Opvallend, want bitcoin slaat aan in inflatoire landen zoals Venezuela en Argentinië. En landen als Oekraïne, Kazachstan en ook Rusland zetten beleidsmatig actief in op mining activiteiten.

Dat China marktleider is, is ook niet verbazingwekkend. Beleggers zijn namelijk genoodzaakt om alternatieven te vinden om inflatie van de renminbi te ontvluchten. Bovendien mogen inwoners maar tot $50.000 aan buitenlandse valuta kopen en bewaren. Deze kapitaalcontrole drijft beleggers naar de bitcoin markt en stablecoin Tether USDT in het bijzonder.

Hong Kong, hub voor institutioneel geld

In het rapport staat Tether USDT ‘booming’ is in China en de rest van het continent. In Hong Kong zijn weer de meeste institutionele investeerders gevestigd. In Zuid-Korea is een gekte gaande, want een derde van de bevolking zou een bitcoin bezitter zijn.

In Japan zijn er weer meer traditionele banken actief in de sector in vergelijking met andere landen. Vietnam kent het strengste regime: bitcoin is verboden als betaalmiddel en beursgenoteerde bedrijven en fondsen mogen er niet in beleggen.

Lees meer over:
BTCChinahashratetetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...