
China waarschuwt voor illegale stablecoins. In China misbruiken groepen de beperkte kennis van mensen over stablecoins en crypto om ze te misleiden.
Maar wat betekent dit voor stablecoins? En wat kunnen we hiervan leren?
China waarschuwt voor illegale stablecoins
Autoriteiten in Shenzhen, een stad in China, hebben Chinese burgers gewaarschuwd voor illegale fundraisers, meldde Reuters. De fundraisers waar ze over spreken, zijn vermomd als stablecoin- of crypto-investeringen.
Deze maken gebruik van de beperkte kennis van mensen over cryptotermen om ze te misleiden. De autoriteiten lieten weten dat organisaties achter de fundraisers meestal een dekmantel zijn voor illegale activiteiten, zoals online gokken, fraude, piramideschema’s en witwassen.
Deze groepen hebben geen bevoegdheid om geld in te zamelen bij burgers. Ook lieten de autoriteiten weten dat burgers die verliezen maken door deze scams, niet vergoed zullen worden. In de Chinese wet staat dat mensen die deelnemen aan illegale fundraisers persoonlijk aansprakelijk zijn voor financiële verliezen.
Wat betekent dit voor stablecoins?
In China is het beleid rondom crypto erg streng. Handel in crypto is ten strengste verboden, waar ook stablecoins onder vallen. De kans is groot dat autoriteiten zich zullen richten op de verkoop van tokens zonder vergunning. Personen of bedrijven die stablecoins gebruiken, kunnen een strafrechtelijk onderzoek aan hun broek krijgen.
In China zal het alleen maar betekenen dat de ban die al op crypto zit alleen maar sterker zal worden. Dit kan leiden tot meer controles. Naar verwachting zal dit geen bijzonder groot effect hebben op stablecoins over de wereld.
Wat wel een grote invloed kan hebben, is dat internationale platforms onderzocht kunnen worden. Als grote platforms onderzocht worden door China, kan dit wereldwijde gevolgen hebben. Een onderzoek van China kan betekenen dat andere landen ook onderzoek gaan doen, wat uiteindelijk de regelgeving negatief kan beïnvloeden.
Simpel gezegd levert het extra regelgevende druk op bij een markt die al onder strenge regelgeving staat. Dit kan ervoor zorgen dat beleggers minder snel richting stablecoins of de bredere cryptomarkt stappen.
Wat betekent dit voor jou als Nederlandse belegger?
Als Nederlandse belegger zal een onderzoek vanuit China weinig invloed hebben. Toch kan het op de lange termijn wel een invloed hebben. Als andere landen ook onderzoek gaan doen, kan dit ervoor zorgen dat de status van crypto achteruit gaat.
Dit kan de adoptie van crypto vertragen, waardoor de cryptomarkt minder snel kan groeien. Hierdoor kan het belangrijk zijn om cryptoregelgeving in andere landen goed in de gaten te houden.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
