
De laatste maanden gaat het steeds vaker over stablecoins. En dat is niet zonder reden. Op het gebied van regulatie spelen dit type munten een hele belangrijke rol, en dus bemoeit iedereen zich er opeens mee. Ook steeds meer investeerders breiden hun positie in stablecoins uit. Dat betekent vaak dat ze kiezen voor wat meer veiligheid. Maar wat doet dit met de prijzen?
Waarom stablecoins ineens zo populair zijn
Stablecoins zijn bedoeld om stabiliteit te bieden in een beweeglijke markt. OKX zie je vooral bij nieuwe gebruikers dat stablecoins steeds vaker het startpunt zijn van een strategie.
De toegenomen vraag komt niet uit het niets. De afgelopen weken lieten de koersen van grote munten zoals Bitcoin en Ethereum flinke schommelingen zien. In zo’n scenario zoeken veel investeerders dekking in munten waarvan de waarde wel stabiel blijft. Het gebruik van USDT en USDC als tussenstation is dan een logische keuze.
Die populariteit beperkt zich echter niet langer tot retail investeerders. Ook grote bedrijven, banken en zelfs overheden raken steeds meer geïnteresseerd in stablecoins als financieel instrument. Stablecoins bieden snelle en goedkope grensoverschrijdende betalingen, zonder tussenkomst van correspondentbanken.
Visa en Mastercard omarmen inmiddels stablecoins in hun infrastructuur. Grote retailers zoals Shopify en Stripe ondersteunen directe betalingen in USDC. Walmart en Amazon werken in samenwerking aan hun eigen stablecoin. In het Midden-Oosten voeren staatsfondsen gesprekken met stablecoin uitgevers voor internationale afwikkeling van olie inkomsten. En in Washington D.C. wordt er gewerkt aan formele regelgeving, zoals de GENIUS Act, die toezicht en institutionele adoptie dichterbij brengt.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Wat betekent dit voor Bitcoin en altcoins?
Een stijgende vraag naar stablecoins kan verschillende dingen betekenen. Enerzijds kan het duiden op voorzichtigheid: beleggers stappen tijdelijk uit risicovollere posities. Dat drukt op de prijs van assets zoals BTC, ETH en SOL. Anderzijds wijst een grotere hoeveelheid stablecoins op exchanges ook op ‘koopkracht’ die klaarstaat om weer ingezet te worden zodra de markt gunstiger aanvoelt.
Historisch gezien zien we dat een oplopende stablecoin dominantie op exchanges voorafging aan een prijsbeweging. Een voorbeeld: in de aanloop naar de bull run van eind 2020 zagen analisten dat er steeds meer USDT op exchanges werd geparkeerd, klaar om ingezet te worden. Kort daarna steeg de prijs van Bitcoin in een korte tijd flink.
Risico’s van stablecoins
Toch zijn stablecoins geen risicoloze assets. De meest gebruikte variant, USDT, ligt vaak onder vuur vanwege onduidelijkheid over de daadwerkelijke reserves. Ook Circle’s USDC had kort een verlies van zijn koppeling met de dollar tijdens de bankencrisis van 2023, wat liet zien dat zelfs de ‘grote veilige munten’ niet onkwetsbaar zijn.
Zolang de markten volatiel blijven en de macro-economische onzekerheid aanhoudt, lijkt de vraag naar stablecoins hoog te blijven. Dat biedt beleggers flexibiliteit, maar kan op korte termijn druk zetten op de prijzen van meer risicovolle coins. Tegelijkertijd vormt het een potentiële springplank voor de volgende all-time high.
OKX - trade meer dan 150 crypto’s
- Krijg €20,- BTC als welkomstcadeau
- Handel met andere traders
- Verdien bonussen met crypto staking
