China legt bitcoin handel aan banden

People's Bank of China (PBoC) wil dat de banken in China géén producten en diensten meer leveren aan bitcoin bedrijven. Ook alle bitcoin handel, ook via omwegen zoals over the counter desks, moet stoppen. Dat meldt 8BTC, een nieuwssite die doorgaans betrouwbare informatie levert in een tweet waarin ze verwijzen naar een overheidsbron.

Centrale bank China

Blijkbaar is er overleg geweest tussen de centrale bank en alle belangrijke commerciële banken in het land. Volgens de bankiers zorgt speculatie op de bitcoin markt tot onbalans in het financiële stelsel. De risico's die men noemt: de uitstroom van renminbi's naar het buitenland en het witwassen van criminele gelden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit het overleg rollen een aantal 'adviezen' dan wel verplichtingen:

  • Banken en andere financiële instellingen moeten elke klant en transactie identificeren
  • Er is bijzondere aandacht voor zogenaamde over-the-counter handelaren. Banken moeten controleren of deze groep gebruik maakt van hun diensten om beleggers een gateway te bieden om bitcoin te kopen. Deze praktijken mogen formeel niet, maar zijn lang gedoogd ondanks het verbod uit 2017. Maar daar komt nu speciale aandacht voor. Zo wil men de liquiditeit van deze OTC-deske ook aanpakken.
  • Commerciële banken mogen géén producten en diensten te leveren aan bitcoin bedrijven
  • Particulieren mogen géén bitcoin of andere cryptomunten kopen of er in handelen

Voor de goede orde: het betreft een herhaling van een bestaand verbod, want banken en andere financiële instellingen zoals geldverwerkers mogen de handel in bitcoin sinds 2017 niet faciliteren. Maar met deze nieuwe richtlijnen voor de bancaire sector lijkt de overheid de controle op de bitcoin handel te verhevigen.

Handelaren en beleggers die nu via een omweg - via een over-the-counter desk buiten het land - aan hun bitcoin komen, moeten ook vrezen voor meer controles. Want ook OTC-desks vragen renminbi als storting, en daarvoor is ook een bank nodig.

Het is dus de vraag hoe dit 'nieuwe' verbod gaat uitpakken, maar het zorgt wel voor fear, uncertainty en doubt (FUD) in de markt. De prijs duikelde onder de $33.000 de afgelopen 24 uur.


Geen bitcoin-transacties voor de boerenbank van China?

Al eerder op de dag was er nieuws vanuit de op twee na grootste bank uit China, de Agricultural Bank of China. Middels een statement liet deze bank weten het gebruik van hun diensten te verbieden indien het om bitcoin-gerelateerde transacties gaat.

Het statement van de bank maakte duidelijk dat transacties meteen worden geblokkeerd indien er bitcoin-gerelateerde zaken worden gedetecteerd. Verder zal de bank de klantrelatie per direct beëindigen en worden de bepaalde departementen ingelicht, zo liet journalist Colin Wu weten via Twitter.

Het is echter nog maar de vraag of dit daadwerkelijk de oorzaak is geweest voor de prijsdaling van vandaag. De Agricultural Bank of China is een grote bank, maar echt bijzonder is het statement niet. Zeker gezien het overige slechte nieuws vanuit China van de afgelopen dagen.

Vooral de heksenjacht tegen Chinese bitcoin miners heeft voor een hoop ellende gezorgd de afgelopen dagen. Op relatief korte termijn kregen bijvoorbeeld 26 partijen in Sichuan te horen dat ze zouden worden afgesloten van het stroomnet.

Het zou kunnen dat Chinezen nu langzaam hun posities verlaten omdat ze bang zijn voor nog strengere maatregelen tegen bitcoin. Voor de echte bitcoiners vormt dat weer een kans om hun stacks te vergroten.

Grootste aanval ooit op het bitcoin netwerk

De Chinese crackdown op bitcoin miners is volgens Charles Edwards van asset-manager Capriole de grootste aanval op het netwerk ooit. "Het bitcoin netwerk heeft zojuist de grootste aanval in zijn geschiedenis moeten ondergaan," aldus Edwards op zondag.

Voor bitcoin in Westerse landen en met name landen waarin China er minder opstaat kan dit juist een positieve impact hebben.

Jarenlang hebben we als bitcoiners moeten horen dat bitcoin een munt is die wordt gecontroleerd door de Chinezen. Dat narratief gaat in ieder geval niet meer op. Mogelijk is dit een opening voor Westerse landen om bitcoin meer te omarmen.

Gerommel

Later trekt de bank zijn eerdere tweet weer in, zo meldt de bron 8BTC. Misschien had de bank voor zijn beurt gesproken want de centrale bank kwam dus later met meer nieuws naar buiten...

Nieuwszender CNBC meldt dat er ~3.000 kilogram aan mining machines naar Amerika worden verscheept. Het is onbekend of dit een order is van een buitenlandse partij of een partij uit China die een nieuwe locatie in het buitenland opricht.


Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankenbitcoin miningChina

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...