Chinese economie staat op springen, wat betekent dat voor bitcoin?

Er is in China sprake van een ware vastgoedcrisis en de economie begint ook steeds verder te verzwakken, als gevolg daarvan krijgen de wereldwijde financiële markten harde klappen en ook bitcoin ontkomt niet aan de ellende. Nu probeert Evergrande, de grootste vastgoedontwikkelaar van China, zijn faillissement te voorkomen door onder andere 32 miljard dollar aan schulden in de Verenigde Staten te herstructureren.

Wat betekent dit allemaal voor bitcoin?

Recessie in China?

Het Chinese Evergrande is qua schulden de grootste vastgoedontwikkelaar ter wereld, met meer dan 300 miljard dollar aan schulden. In totaal heeft Evergrande 31,7 miljard dollar aan schulden openstaan in het buitenland, waaronder in de vorm van obligaties, onderpand en terugkoop-verplichtingen.

Later deze maand gaat het om tafel met zijn crediteuren om de mogelijkheden te bespreken. Een hele rits aan Chinese vastgoedontwikkelaars kan momenteel zijn schulden in het buitenland niet nakomen.

De bouw van veel projecten is daardoor stilgevallen, de verkopen vallen tegen en het gebroken vertrouwen van investeerders zijn stuk voor stuk dramatisch voor de Chinese economie.

Er is een kans dat de ellende in de vastgoedsector overslaat op de rest van de economie. De consumptie valt al terug, de activiteit in de fabrieken is dalende, de werkloosheid stijgt en de vraag vanuit het buitenland valt tegen.

Gevolgen voor de bitcoin koers

We zien het momenteel al een beetje gebeuren, de bitcoin koers gaat gebukt onder het macro-economische geweld op de markten. Steeds meer mensen raakten ervan overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank (en de rest van de wereld) een recessie kon vermijden, ondanks de gigantische renteverhogingen van het afgelopen jaar.

Nu blijkt echter dat de kans op een recessie nog altijd significant is. Die realisatie zien we nu langzaam in de koersen druppelen, waardoor de bitcoin koers vandaag op een stevige daling staat.

Als deze situatie zo doorgaat en China en bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten in de problemen komen, dan kan dat op de korte termijn catastrofale gevolgen hebben voor de bitcoin koers.

Wat dat betreft is te hopen dat het allemaal meevalt en we snel weer de weg omhoog kunnen inzetten. De realiteit lijkt echter anders.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....