Chinese politicus veroordeeld voor het helpen van bitcoin miners

Chinese politicus veroordeeld voor het helpen van bitcoin miners

Een Chinese politicus wacht zijn straf af na een opvallende aanklacht: hij zou bitcoin miners hebben geholpen.

Xiao Yi bekent volgens lokale media dat hij onder andere zo'n $18 miljoen aan steekpenningen aannam. Yi was secretaris van Fuzhou en lid van de Communistische Partij van China. Ook bekent Yi dat hij verschillende zakelijke transacties deed met bitcoin miners tussen 2017 en 2021.

Het lokale Xinwen Lianbo (staatsmedia) zegt er onder andere het volgende over: “Tijdens zijn ambtstermijn van 2017 tot 2021 als secretaris van de Communistische Partij van de stad Fuzhou, verleende Xiao Yi steun aan cryptocurrency miners in de vorm van subsidies, kapitaalsteun en elektriciteitsgaranties. Deze handelingen waren in strijd met de nationale regelgeving."

Bitcoin minen werd sinds de start van het netwerk niet per se goedgekeurd vanuit de politieke top in China. Toch was het jaren lang dé plek voor veel miners op hun hardware te laten draaien. Verschillende provincies boden enorm goedkope energie, en dat is een groot gedeelte van de maandelijkse rekening voor miners.

In het artikel wordt ook gesproken over het verlies van publiek geld door het beleid van Yi. In september van 2021 werd duidelijk dat er ook daadwerkelijk streng gehandhaafd zou worden. Bijna alle (bekende) miners moesten hun spullen pakken en verhuizen of stoppen. Het was altijd al een grijs gebied in China, maar daarna was er een grote uitstroom.

Volgens sommige bronnen komt er overigens weer steeds meer hashrate uit China. Volgens cijfers van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) staat China alweer op plek twee als het gaat om de strijd om nieuwe bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin mining China misdaad

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties