Christine Lagarde van ECB ziet in Bitcoin geen concurrent: ‘het is geen geld’

Volgens Christine Lagarde is cryptogeld geen geld. De "baas van de euro" lijkt daarmee in Bitcoin absoluut geen concurrentie te zien.

'Crypto is geen geld'

"Crypto's zijn geen valuta. Punt uit. Crypto's zijn uiterst speculatief" zo stelt de presidente van de Europese Centrale Bank (ECB) in gesprek met Bloomberg. "Ze claimen om mogelijk een valuta te zijn, maar dat zijn ze niet. Dat zijn ze niet!"

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze vervolgt dat ze vindt dat we "een onderscheid moeten maken tussen crypto's die superspeculatief zijn, en regelmatig verdacht zijn, en ook zeer hoge intensiteit hebben qua energiegebruik. Maar ze zijn geen valuta."

Aan de ene kant heeft de voormalig topvrouw van het IMF gelijk: de meeste altcoins zijn niet bedoeld als geld, betaalmiddel en valuta. Daardoor kunnen ze ook niet concurreren met Bitcoin. Dat is immers het meest decentrale, schaarse en populairste internetgeld dat er in de cyberspace ronddwaalt.

Maar Bitcoin zélf is wel degelijk een valuta. In El Salvador is het zelfs een wettig betaalmiddel, en in landen als Argentinië is de adoptiegraad van bitcoin als valuta en betaalmiddel enorm.

Voor Lagarde maakt het allemaal niets uit en haar mening blijft dezelfde als begin dit jaar: "het is speculatief, en het heeft regels nodig."

IMF: private asset

Daarmee praat ze lekker mee met het IMF, dat Bitcoin onlangs nog 'private activa' noemde. Een Orwelliaanse manier om de cryptocurrency in een verkeerd daglicht te stellen.

Bitcoin is immers zo transparant en publiek als het maar zijn kan: alle software is open source te bekijken en verbeteren, iedereen mag eraan meebouwen en de spelregels in het protocol zijn door iedereen in te zien.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!