Circle behaalt eerste EU stablecoin licentie onder MiCA regels

1625 totale weergaven
circle usdc mica

Cryptobedrijf Circle heeft een belangrijke stap gezet door zich in Frankrijk te registreren als een instelling voor elektronisch geld (EMI). Dit betekent dat Circle nu officieel een stablecoin mag uitgeven volgens de strenge regels van de Europese Unie. Deze licentie stelt Circle in staat om te opereren als een compliant stablecoin uitgever onder de MiCA-wetgeving.

Circle gaat eerste stablecoin onder MiCA uitgeven

Volgens CNBC is Circle het eerste wereldwijde bedrijf dat een stablecoin mag uitgeven volgens het Europese Markets in Crypto-Assets (MiCA) kader. Dit regelsysteem is essentieel in de EU-strategie om cryptocurrencies te reguleren, gericht op investeerdersbescherming en het voorkomen van marktmanipulatie.

Met de MiCA-licentie kan Circle nu zijn USDC en Euro Coin (EURC) tokens in de EU uitgeven, terwijl ze voldoen aan de stabiliteitsvereisten van de regelgeving. Ook kunnen bedrijven in Frankrijk via Circle Mint stablecoins maken en inwisselen.

Circle’s medeoprichter en CEO, Jeremy Allaire, uitte zijn tevredenheid over deze prestatie. Hij benadrukte de toewijding van Circle aan het opbouwen van een betrouwbare en gereguleerde infrastructuur voor stablecoins:

“Onze naleving van MiCA, een van de strengste crypto regels ter wereld, is een grote stap naar bredere acceptatie van digitale valuta,” zei Allaire.

Stablecoins in Europa onder MiCA

Sinds mei 2023 heeft de EU met MiCA de eerste uitgebreide regels voor crypto bedrijven ingevoerd. Onlangs zijn er specifieke regels voor stablecoins goedgekeurd, die strenge handelsvolumes opleggen, vooral voor stablecoins in Amerikaanse dollars.

Als EMI in Frankrijk kan Circle nu zijn USDC-minting en -inwisseldiensten uitbreiden naar heel de EU. Dit komt door het “passporting” mechanisme in MiCA, waardoor crypto bedrijven in één EU-land diensten kunnen aanbieden en uitbreiden naar andere landen.

Dit is een belangrijke ontwikkeling voor Circle, omdat het hen in staat stelt hun diensten op een veel grotere schaal aan te bieden. Er komen echter nog meer regels. Vanaf 30 december 2024 moeten crypto bedrijven aan extra MiCA-eisen voldoen, met een deadline voor volledige naleving op 1 juli 2026.

USDC op een na grootste stablecoin

USDC, gelanceerd in september 2018 door Circle en Coinbase, is nu de op een na grootste stablecoin ter wereld. Volgens CoinGecko bedraagt de circulatie van USDC $32,4 miljard, terwijl Tether’s USDT de grootste is met $112,7 miljard in omloop.

Lees meer over:
CircleMiCAstablecoinUSDC

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...