Coinbase aangeklaagd voor schending van privacy bij biometrische gegevensverzameling

Coinbase, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, wordt aangeklaagd voor het verzamelen en opslaan van biometrische gegevens van zijn klanten zonder hun toestemming. Dat meldt Bloomberg vandaag.

Coinbase aangeklaagd

De aanklacht, die is ingediend door een groep Coinbase-gebruikers in Californië, beweert dat het bedrijf de privacywetten van de staat heeft overtreden door gezichtsscans, vingerafdrukken en stemopnames te eisen als onderdeel van zijn verificatieproces.

Volgens de aanklacht stelt de verzameling en opslag van deze gegevens de gebruikers bloot aan “ernstige en onomkeerbare privacyrisico’s”, zoals identiteitsdiefstal, in het geval van een datalek. De aanklagers eisen een schadevergoeding en een verbod op het gebruik van biometrische gegevens door de cryptobeurs, de grootste in de VS met tientallen miljoenen gebruikers.

De exchange uit San Francisco heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Het bedrijf heeft eerder gezegd dat het biometrische gegevens gebruikt om fraude te voorkomen en te voldoen aan de regelgeving.

De aanklacht tegen Coinbase is de laatste in een reeks van juridische uitdagingen voor de cryptobeurzen, die te maken hebben met toenemende regelgeving en toezicht op hun activiteiten. In april 2021 was Coinbase de eerste grote cryptobeurs die een beursnotering kreeg in de Verenigde Staten, waardoor het bedrijf onder meer onderworpen werd aan de regels van de Securities and Exchange Commission (SEC).

De SEC heeft ook Coinbase gewaarschuwd dat het een handhavingsactie gaat ondernemen als het bedrijf zijn geplande leenproduct blijft aanbieden, dat gebruikers in staat zou stellen rente te verdienen op hun crypto-activa. Coinbase op zijn beurt wil via de rechter afdwingen dat de SEC duidelijke richtlijnen verschaft voor crypto assets en de industrie zelf.

Lees meer over:
Coinbase

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...