Coinbase start tegenaanval tegen SEC

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase is naar de rechter gestapt. Ze vinden dat de Securities & Exchange Commission (SEC) onvoldoende wettelijke richtlijnen biedt voor Amerikaanse cryptobedrijven. Coinbase wil nu via de rechtbank afdwingen dat de SEC reageert op een petitie die vorig jaar is ingediend. Daarin wordt gevraagd om formele regelgeving voor de cryptosector, dat is nu nog niet het geval.

De beurs heeft een zogenaamde “Administrative Procedure Act challenge” ingediend en heeft het Third Circuit Court of Appeals gevraagd om de SEC te dwingen om “wettelijke
duidelijkheid” te verschaffen over hoe bestaande effectenwetten van
toepassing kunnen zijn op de cryptosector.

Het rommelt al langer tussen Coinbase en de SEC. Vorige maand dreigde de SEC op zijn beurt Coinbase aan te klagen wegens het aanbieden van ongeregistreerde beleggingsproducten. Volgens de verwachtingen reageert de exchange nog deze maand op de beschuldigingen. Bij de aanvraag van de rechter zegt Coinbase onder meer: “De bestaande wetten zijn onverenigbaar met digitale activa, die fundamenteel verschillen van effecten zoals aandelen en obligaties. De SEC moet op zijn minst uiteenzetten welke eisen ze stelt aan digitale activa, maar ze weigert dat te doen”.

Ook werd bekend dat Coinbase een verhuizing uit Amerika niet uitsluit vanwege het afnemende klimaat voor cryptobedrijven in het land. Het aandeel COIN is genoteerd aan de Amerikaanse techbeurs Nasdaq en sloot maandag af met een flinke min van 7%.

Het klimaat in Amerika is behoorlijk verhard na de ineenstorting van het crypto imperium FTX. Ironisch genoeg was het juist FTX die zeer nauw samenwerkte met Amerikaanse wet – en regelgevers. Sam Bankman-Fried was een graag geziene gast in Washington en trad vaak op als officieuze woordvoerder van de cryptosector, maar niet iedereen in de sector nam hem dat in dank af.

Lees meer over:
AmerikaCoinbaseSECVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...