Coinbase CEO Brian Armstrong aangeklaagd voor insider trading?

Coinbase CEO Brian Armstrong kan weleens in de problemen komen. Veel investeerders vinden het net iets te toevallig dat de grote baas van Coinbase voor 1,7 miljoen dollar aandelen in het beursplatform verkocht, twee dagen voordat de SEC besloot om het bedrijf aan te klagen. Het gaat om een totaal van 29.730 aandelen, die Armstrong in acht verschillende transacties van de hand deed.

Flinke daling

Kort nadat het nieuws over de aanklacht van de SEC jegens Coinbase bekend werd, daalde het aandeel van 63 naar 44 dollar. Inmiddels is de koers weer een beetje opgeklommen richting de 54,90 dollar, maar dat neemt niet weg dat Armstrong precies op het goede moment wist te verkopen.

Zou hij dan al geweten hebben dat de SEC deze week op de deur zou bonzen? Het zou zomaar kunnen, want er gebeuren weleens gekkere dingen in de financiële wereld.

Normaal gesproken gelden er voor hoge bazen binnen een beursgenoteerde onderneming echter strenge regels. Het kan natuurlijk ook toeval zijn dat Armstrong precies op het juiste moment verkocht.

Niet iedere goed getimede transactie is meteen foute boel. Toch maken dit soort transacties vaak geen goede indruk op investeerders. Die verliezen immers flink, terwijl Armstrong hier lijkt te profiteren. In theorie kan hij zelfs een hele bak extra aandelen terugkopen.

Industrie onder druk

Op het moment van schrijven staat de industrie behoorlijk onder druk in de Verenigde Staten. Met name de SEC slaat driftig om zich heen naar bitcoin-gerelateerde bedrijven. Dat lijkt alles te maken te hebben met de implosie van FTX en wellicht ook met de problemen die eerder in 2022 speelden rondom Terra.

Inmiddels zijn bitcoin (en de rest van de industrie) zo groot dat het om marktwaarden gaat die relevant zijn voor de gehele wereldeconomie. In het grote plaatje blijft het een spreekwoordelijke druppel op de hete plaat, maar dat zou snel kunnen veranderen.

De markt reageert vooralsnog niet heel extreem op de aanval van de SEC op verschillende grote partijen in de markt. Bitcoin is wat terrein verloren, maar het is allemaal niet zo extreem. Ten opzichte van één week geleden verloor bitcoin slechts 2 procent.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....