‘Coinbase deelt geodata van klanten met Amerikaanse douane’

Coinbase levert geodata aan de Amerikaanse de Immigrations & Customs Enforcement (ICE). Deze immigratie – en douanedienst kan bitcoin transacties volgen die via het Coinbase platform zijn verlopen. Ook transacties met ether en stablecoin Tether zijn te volgen, meldt The Intercept. Deze media outlet baseert zich op vertrouwelijke documenten die met hen zijn gedeeld door privacywaakhond Tech Inquiry.

Schrijnend is dat Coinbase haar klanten geen opt-in mogelijkheid biedt om hun data te kunnen gebruiken, ICE kan alle klantendata zonder toestemming gebruiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Coinbase Tracer

De Amerikaanse beurs is een veelkoppig monster. Ze verkopen niet alleen crypto’s, maar ze verkopen ook opsporingssoftware aan overheden en bedrijven onder de naam Coinbase Tracer. ICE heeft voor 29.000 dollar een licentie van deze gespecialiseerde software, wat helpt in het koppelen van persoonsgegevens met transacties op de bitcoin blockchain. Ook opsporingseenheid Homeland Security Investigations heeft voor 1,36 miljoen dollar aan Coinbase Tracer software gekocht.

Bitcoin transacties zijn op het netwerk pseudoniem, maar binnen de muur van Coinbase zijn klanten verplicht zich te identificeren via een KYC-procedure. Dan zijn bepaalde transacties wél te koppelen aan personen.

Volgens Jack Poulson, directeur van de privacywaakhond Tech Inquiry, heeft ICE toegang tot een groot palet aan forensische functies via het softwarepakket Coinbase Tracer. Dat is een tool voor het verzamelen van inlichtingen van het bedrijf (eerder bekend als Coinbase Analytics).

Met Coinbase Tracer kunnen klanten, zowel bij de overheid als in de particuliere sector, transacties traceren via de blockchain. De software helpt bij het opsporen en selecteren van ‘verdachte’ transacties. In de ogen van Coinbase doen ze niets verkeerd. Ze helpen overheden en andere bedrijven bij het aanpakken van witwassen en financiering van terrorisme.

Binnen het contract dat ICE met Coinbase heeft gesloten, zijn zogenaamde “Multi-hop link-analyses voor inkomende en uitgaande cryptomunten”, mogelijk. Ook het “ontmixen” van transacties, bijvoorbeeld van transacties die door een mixer zijn gegaan, is mogelijk. Maar ook het met terugwerkende kracht analyseren van “historische geo-trackinggegevens” is mogelijk. Saillant: ICE heeft de klanten van Coinbase géén toestemming te vragen om hun data te analyseren en te gebruiken.

Volgens Coinbase gebruiken ze openbare bronnen en worden de klantgegevens niet gebruikt.

Grote naam

Coinbase is beursgenoteerd aan de Nasdaq en geldt als de grootste
bitcoin – en cryptobeurs van Amerika. Partijen zoals MicroStrategy kopen hun bitcoin via Coinbase Prime, de brokertak van het bedrijf.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...