Harde lijn Europese Unie: bitcoin bedrijven verliezen vergunning na overtreden witwasregels

1135 totale weergaven

Crypto exchanges kunnen hun licentie verliezen zodra ze witwasregels overtreden. Dat stellen financiële toezichthouders van de Europese Unie, zo bericht Coindesk vandaag.

Het advies komt op een precair moment: want de wetgevers leggen de laatste hand op de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA). Een historische Europese wet om cryptocurrency’s zoals bitcoin te reguleren. Het is een groots omvattend raamwerk om zowel de assets als de makers ervan te reguleren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De handelaren (beurzen en brokers) zijn al deels gereguleerd via de AMLD5, de EU richtlijn om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Vandaar dat de regelgevers hun pijlen vooral richten op de tussenpersonen, zijnde beurzen en brokers. In Nederland is het toezicht geregeld via de Nederlandsche Bank. De opstellers van de MiCA-wet willen dat toezichthouders zoals de DNB de bevoegdheid krijgen om licenties (in het geval van Nederland registraties) onverhoopt in te kunnen trekken bij ‘ernstige inbreuken op naleving van de anti-witwasregels’.

De MiCA is daarnaast ook gericht om bijvoorbeeld stichtingen of bedrijven die zelf een munt in Europa willen laten circuleren als handelsmiddel dan wel betaalmiddel. Denk aan uitgevers van stablecoins zoals Tether USDT en USDC, de entiteiten achter deze munten moeten voldoende kapitaalreserves hebben om de dekking te kunnen garanderen. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland stellen overheden en toezichthouders al eisen aan deze stablecoinbedrijven.

Bitcoin speelt binnen de wet een aparte rol, want er is géén centrale partij die Europa kan aanspreken. De bedenker van bitcoin is anoniem en er is géén een partij die zich het eigenaarschap van bitcoin kan opeisen.

Een vraag die nog openstaat, is of er binnen de MiCA nog strengere AML-regels van stal worden gehaald, gebaseerd op de nieuwe richtlijn AMLD6.

Grote spelers zoals Binance, de grootste cryptobeurs qua verhandeld volume, zijn nu geregistreerd in EU-landen zoals Frankrijk en Italië. Ook Nederlandse spelers zoals Anycoin Direct en Litebit hebben licenties in het buitenland in de wacht gesleept. Bitvavo richt zijn pijlen in eerste instantie op Duitsland.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...