Coinbase door 100 klanten aangeklaagd voor oplichting vanuit app

Coinbase is door om en nabij 100 klanten een arbitragezaak in gesleept. Ze klagen de Amerikaanse cryptobeurs aan voor hun mobiele app.

Coinbase Wallet

Deze klanten beschuldigen Coinbase ervan dat ze niet goed hebben opgelet omtrent een scam. Deze oplichting heeft meer dan $21 miljoen aan digitale activa gekost.

De gedupeerden wijzen naar de Coinbase Wallet. Afgelopen herfst werden ze naar frauduleuze websites gelokt. Oplichters en hackers konden vanaf deze website de controle over hun accounts overnemen – door middel van een smart contract.

Vervolgens konden de scammers het geld uit echte Coinbase Wallet halen en verplaatsen naar een eigen wallet. Zonder dat de gebruiker daar toestemming voor hoefde te geven (en er een authentificatie nodig was).

De oplichters gebruikte op social media mooie termen zoals liquidity mining, maar in wezen stal het het geld van onwetenden.

De klanten beweren dat Coinbase heel goed wist wat er aan de hand was. Volgens hun kant van het verhaal deden de leidinggevenden niets om het probleem aan te pakken of de schade te beperken. Ze hebben zélf ook de beurs op de hoogte gebracht, maar hun verzoek werd afgewezen.

Ze beweren de wallet pas werd geconfigureerd nadat de arbitrage-aanvraag naar werd ingediend. Na de aanpassing aan de Coinbase Wallet gaf het gebruikers een waarschuwing als een derde partij toestemming vroeg om grote sommen geld van hun account op te nemen.

De gedupeerden beweren dat als Coinbase deze waarschuwingen eerder had gegeven, dit al de problemen had vermeden.

Arbitragezaak

Veel details over de rechtszaak zijn er niet, omdat het over een arbitrageproces gaat. Daarbij hoeft niemand publiekelijk te getuigen en kan informatie vertrouwelijk worden overgedragen aan de neutrale tussenpersoon.

Arbitrage is een manier om een geschil op te lossen zonder een rechtszaak aan te spannen en naar de rechter te stappen. Het arbitrageproces is vergelijkbaar met de procedure in een rechtszaak: de partijen kunnen advocaten hebben, zij wisselen informatie uit, en er is een hoorzitting waar zij getuigen ondervragen en hun zaak voorleggen. Na de hoorzitting neemt de arbiter een beslissing.

De gedupeerden verwijzen naar de algemene voorwaarden van Coinbase en willen daarmee een schadevergoeding afdwingen.