Coinbase klant verliest $11,6 miljoen aan bitcoin in 10 minuten

Coinbase klant verliest $11,6 miljoen aan bitcoin in 10 minuten

Een klant van Coinbase is minstens 11,6 miljoen dollar (~10 miljoen euro) aan cryptocurrency's verloren na een hack.

Dat blijkt uit een politieonderzoek waarover Business Insider bericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Coinbase-klant dupe van megaroof

Het slachtoffer koopt in april maar liefst 200 bitcoin via de Amerikaanse beurs Coinbase. Vrij snel na deze enorme transactie ontvangt hij een melding dat zijn account is gesloten.

De klant denkt in contact te staan met Coinbase om zijn account weer vrij te geven, maar hij blijkt in contact te staan met een hacker die het heeft gemunt op zijn bitcoins.

De klant ruikt onraad en meldt het voorval bij Coinbase, maar het kwaad is al geschied. In korte tijd is er $11,6 miljoen aan cryptocurrency's waaronder tientallen bitcoins, van zijn account verdwenen en weggesluisd naar diverse wallets.

Opsporingsambtenaren tasten in het duister hoe de hacker op de hoogte kon komen van de mega-transactie van 200 bitcoins. Coinbase wil géén commentaar geven op de kwestie.

Politie onderzoek

Een grootschalig onderzoek, geïnitieerd door het slachtoffer uit de staat Californië in de VS, naar de verdwenen munten is nog gaande. In de gerechtelijke documenten wordt de anonieme Coinbase-klant omschreven als 'G.R.'

Hij loopt in de val door het telefoonnummer in de melding te bellen. Hij is in de veronderstelling dat hij in contact is met de klantenservice van Coinbase.

De vermeende hacker, omschreven als 'U1', beantwoordde het belletje en vroeg 'G.R.' om een aantal wijzigingen aan zijn account door te voeren. De wijzigingen die hij doorvoerde:

  • de hacker (s) heeft (hebben) alle inloggegevens in handen
  • de opnamelimiet is direct verhoogd
  • alle waarschuwingsmeldingen of andere veiligheidsmaatregelen zoals 2FA zijn gedeactiveerd

Kortom, ze hebben vrij spel om ongemerkt de miljoenen aan crypto's weg te sluizen zonder dat het slachtoffer of Coinbase het doorheeft.

In de openbare klacht is te lezen: 'De totale waarde van de virtuele valuta die op 20 april 2021 tussen 2:02:40 en 2:12:41 van de rekening van de slachtoffer is opgenomen was circa $11.570.138.'

Bevriezen bitcoins

De bitcoin en andere cryptomunten zijn over een groot aantal wallets verspreid.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is er een deel bij de Huobi beurs terechtgekomen. Ze eisen dat de ongeveer 10,2 bitcoin wordt bevroren, een eis die Huobi inwilligt.

Het ingehuurde advocatenkantoor van het slachtoffer laat aan Business Insider weten dat het onderzoek nog loopt en dat tot die tijd de fondsen bij Huobi vast blijven staan.

"Niemand is gearresteerd of aangeklaagd, maar ons onderzoek loopt nog."

Hacks

Begin vorige maand was er al een melding dat hackers persoonlijke data van 6.000 Coinbase klanten in handen hadden gekregen.

Ook Google waarschuwde dat er steeds meer oplichters actief zijn op Youtube, nu de prijzen van crypto's weer flink stijgen. Opletten dus, klik nooit op linkjes of sms'jes die je niet vertrouwt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin misdaad hack Coinbase

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties