Coinbase ontvangt goedkeuring van De Nederlandsche Bank
Coinbase staat in het Nederlandse cryptoregister. Toezichthouder op deze lijst is De Nederlandsche Bank (DNB).
DNB is als toezichthouder verantwoordelijk voor het cryptoregister. Bedrijven die actief zijn in Nederland moeten voldoen aan bepaalde eisen en een selectieprocedure doorkomen. Coinbase is een van de eerste grote bedrijven die dit in Nederland voor elkaar heeft gebokst.
Coinbase is de eerste cryptobeurs die naar zelf de Amerikaanse beurs ging. Het aandeel is sinds de notering aan de Nasdaq in juni 2021 met maar liefst 80% gedaald. Dat weerhoudt ze er echter niet van om ook buiten hun landsgrenzen uit te breiden.
Coinbase had in Nederland al klanten. Het bedrijf is nu echter ook door de lokale keuring. Dat betekent ook dat zij hun producten (weer) gericht mogen marketen in Nederland, bijvoorbeeld. Concurrenten als Binance hebben nog geen goedkeuring van de DNB, maar hebben ook actieve klanten binnen onze landsgrenzen. Het lijkt een kwestie van tijd tot andere grote internationale partijen zich ook registreren in Nederland.
Boete voor Binance
Toezichthouders wereldwijd worstelen met de diensten rondom bitcoin. Binance kreeg eerder dit jaar een boete van ruim 3 miljoen euro van DNB. Binance is vanaf de start in 2017 te gebruiken in Nederland, net als Coinbase overigens. Eerst kon je relatief eenvoudig en zonder identificatie aan de slag op het platform. Inmiddels heeft Binance verschillende ‘Know-Your-Customer’-procedures geïmplementeerd.
Vorig jaar kreeg Binance al een waarschuwing. De reden voor dit beleid laat zich raden: er zou een groot risico zijn op witwassen of andere ‘criminele activiteiten’.
“De registratieplicht voor cryptodienstverleners is op 21 mei 2020 ingevoerd omdat bij cryptodiensten een hoog risico op witwassen of financieren van terrorisme bestaat. Dit hangt samen met de anonimiteit die gepaard gaat met transacties met crypto’s. Zonder die registratieplicht is minder goed in de gaten te houden of het risico op criminele geldstromen voldoende wordt tegengegaan”, zegt De Nederlandsche Bank.