‘Compleet verbod bitcoin in India is van tafel’

866 totale weergaven

India gaat een nieuwe commissie optuigen om de juridische positie van cryptocurrency’s te onderzoeken.
Dat bericht The Economic Times vandaag, dat zich baseert op drie bronnen dichtbij de situatie.

Gaat India bitcoin reguleren?

Het gaat om discussies in een ‘vroeg stadium’, vanuit de regering zijn er nog geen formele uitlatingen gedaan. De industrie ziet een nieuwe commissie als een goed signaal. Het kan erop wijzen dat de regering cryptovaluta wil gaan
reguleren als belegging. Dan kan eindelijk de mist tussen de traditionele financiële instellingen en de ontbolsterende nieuwe sector optrekken wellicht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Want er zit nog veel oud zeer. De vorige commissie, voorgezeten door de voormalige
minister van Financiën Subhash Chandra Garg, adviseerde doodleuk een verbod in 2019. Dat zou betekenen dat India de kant van China zou kiezen: geen handel en dus geen lokale werkgelegenheid via deze sector.

De huidige overheid wil de zaak opnieuw bekijken en besluit daarvoor een nieuwe commissie op te richten. Volgens één van de bronnen ligt een compleet verbod van cryptocurrency’s als belegging niet meer op tafel.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Dan zijn de poppetjes in het land ook belangrijk. Een van de kandidaten die in de nieuwe commissie gaat zitten is viceminister van Financiën Anarug Thakur. Thakur heeft al kennisgemaakt met ondernemers binnen de bitcoin sector en bancaire instellingen.

Zowel Thakur als de huidige minister van Financiën Nirmala Sitharaman
verklaarden dat de overheid een stapsgewijze aanpak kiest, maar ze waren niet scheutig met details. Het ministerie onderzoekt het groeiende handelsvolume op bitcoin beurzen. Later deze maand wordt de minister gebriefd over de ontwikkelingen in deze jonge industrie.

In maart 2021 wilde de overheid een wetsvoorstel over cryptocurrency’s behandelen, maar de behandeling is uitgesteld ook vanwege de corona pandemie in het land. Het voorstel wordt nu besproken tijdens de komende parlementssessies tussen juli en september.

Maar het is onduidelijk of dat westvoorstel gelijkenissen vertoont met het voorstel uit 2019 van de Garg commissie. Deze voormalige minister is ook bijgedraaid inmiddels. Ook hij is ervan overtuigd dat het een nieuwe assetklasse is en dat de overheid er dan genoeg grip op blijft houden. Betalen met bitcoin ziet hij voorlopig niet gebeuren.

India

India en bitcoin blijft een spannende relatie. In 2018, na de hype van 2017, kwam de Reserve Bank of India (RBI) met maatregelen. Het was banken verboden om producten en diensten te leveren aan bitcoin bedrijven. Het Hooggerechtshof van India heeft dat papieren ‘advies’ in 2020 vernietigd.

De industrie blijft echter klagen over een andere behandeling. Zo zou de centrale bank informeel nog steeds adviseren om de relaties met bitcoin klanten te verbreken, meldt The Block.

Bij exchanges zoals WazirX en CoinSwitch Kuber is het niet meer mogelijk om de lokale munt roepie te storten vanwege deze politiek. Doordat er nu weer beweging in de zaak zit, hoopt de industrie dat dit probleem ook tot het verleden gaat behoren.

Volg het laatste bitcoin Nieuws via onze app. De versie voor Android is hier te downloaden.
Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
India

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...