Week in Bitcoin: Oekraïne, Rusland, Zwitserland en oorlog

1036 totale weergaven

De wereld van bitcoin (BTC) staat nooit stil. De wereld focust zich op Rusland en Oekraïne, maar er gebeurde meer in de industrie. We hebben het opmerkelijkste bitcoinnieuws van week 9 van 2022 voor je op een rij gezet.

Zwitserse stad Lugano maakt van bitcoin een wettig betaalmiddel

De Zwitserse stad Lugano maakt van bitcoin een wettig betaalmiddel. Burgers kunnen daardoor belastingen in bitcoin betalen, net als andere publieke kosten. Dat vertelt stadsdirecteur Pietro Poretti vandaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij sprak hierover in een livestream samen met burgemeester Michele Foletti en Paolo Ardoino (CTO van Tether). Naar verluidt heeft Lugano al meer dan 200 winkeliers overgehaald om bitcoin te accepteren.

Bitcoin als betaalmiddel? Huh, was bitcoin niet traag en duur? Nee! Lugano integreert namelijk het Lightning Netwerk, een tweede en schaalbaarheidslaag bovenop bitcoin.

Powell: ‘Oorlog onderstreept noodzaak voor cryptoregulering’

Jerome Powell ziet de inval van Rusland in Oekraïne als goede reden om met meer regels rondom bitcoin en cryptocurrency te komen.

De voorzitter van de Federal Reserve is helder: “Het conflict tussen Oekraïne en Rusland onderstreept de noodzaak van actie van het Congres op het gebied van digitale financiën, inclusief cryptocurrency’s. We hebben een snelgroeiende industrie met veel onderdelen, en er is niet het soort regelgevend kader dat er moet zijn.”

Man maakt ruim 3 ton over aan fraudeurs

Een onbekende man stuurde meer dan €300.000 naar een oplichter. Een online broker maakte gretig gebruik van de onwetendheid van zijn slachtoffer. De man verloor in totaal €334.779.

Het slachtoffer werd beloofd dat zijn geld werd geïnvesteerd in bitcoin. Met de eerste inleg van €5.000 was het hek van de dam. De man is van mening dat zijn bank, ING, had moeten voorkomen dat hij zoveel geld naar een onbekend adres overmaakte.

Groei van aantal Bitcoin ATM’s neemt iets af

De groei van het aantal Bitcoin ATM’s lijkt even voorbij. Althans, de snelheid waarmee er wereldwijd nieuwe crypto-pinautomaten worden geïnstalleerd neemt iets af.

In januari en februari van dit jaar zijn er wereldwijd in totaal 1.817 nieuwe ATM’s geplaatst. In dezelfde periode van 2021 waren dit er nog 2.435.

Op jaarbasis zette de exponentiële groei dus niet door, maar nam dit met 25% af. Dit is ook goed te zien in onderstaande grafiek.

Zweedse bitcoin mining farm op groene stroom

Genesis Digital Assets gaat een datacenter voor bitcoinmining bouwen die volledig moet draaien op groene stroom. De locatie is Zweden, de geplande opleverdatum is in 2024.

Gisteren heeft miningbedrijf Genesis Digital Assets (GDA) in een verklaring toegelicht dat het een datacenter met 100 megawatt aan kracht gaat bouwen. De miners worden van elektriciteit voorzien uit verschillende bronnen.

Bitcoin bonus van 15% voor klanten van Amerikaans fastfoodketen

De Amerikaanse fastfoodketen Shake Shack gaat indirect bitcoin uitdelen aan klanten. Door een samenwerking met Cash App van bitcoinbedrijf Block delen ze gratis sats uit.

Klanten krijgen maar liefst 15% van hun aankoopbedrag in bitcoin uitgekeerd als ze de bestelling afrekenen met de betaalkaart van de Cash App.

Daarnaast komen klanten die aankopen doen via Cash Boost in aanmerking voor een extra prijs. Cash Boost is een reward prorgam voor gebruikers van de betaalkaart. De actie loopt tot half maart.

Oekraïne en Rusland

Uiteraard komt ook de invasie van Rusland in Oekraïne op deze website voorbij.

Bitcoin verslaat de Russische roebel

Bitcoin heeft de Russische roebel als gevolg van een serie van geopolitieke gebeurtenissen ingehaald. Terwijl bitcoin zich tijdens de Russische invasie van Oekraïne sterk houdt, heeft de roebel het zwaarder dan ooit.

Bitcoin heeft de roebel ingehaald nadat de laatstgenoemde terugviel naar dieptepunten die de munt in 30 jaar niet had gezien. De enorme koerssprong die bitcoin gisteren maakte zorgde ook voor het inhalen van de Mexicaanse peso en de Thaise baht.

86.648 donaties met cryptocurrency aan Oekraïne

Het duurde niet lang voordat Oekraïne tijdens het conflict met Rusland ook de poorten voor crypto-donaties opende. Inmiddels heeft de overheid al meer dan 36,1 miljoen dollar aan crypto-donaties mogen bijschrijven. Die donaties gaan rechtstreeks naar het leger om het land te helpen in de strijd met Rusland.

Zwitserland blokkeert 223 Russische bankrekeningen, ook cryptocurrency bevroren

Zwitserland gaat actief accounts blokkeren van Russen die handelen bij een bitcoinbeurs in het land. Daarmee volgt het doorgaans neutrale land het voorbeeld van de Europese buren. Het is een reactie op de gebeurtenissen in Oekraïne.

Let op! Het gaat dus niet om een algeheel verbod voor Russen om te handelen in bitcoin binnen Zwitserland. Het Ministerie van Financiën meldt dat zij 223 Russen de toegang tot hun bankrekening hebben ontzegd. Bij die maatregelen hoort ook het bevriezen van eventuele fondsen bij cryptobeurzen.

Russische centrale bank houdt voet bij stuk, blijft pleiten voor bitcoinverbod

Bitcoin is uiterst neutraal. Ook ten tijde van de oorlog in Oekraïne komt deze eigenschap weer bovendrijven. Het zorgt voor een hels dilemma voor de Russische centrale bank.

Onlangs riep de regering van Oekraïne op om de crypto-activa van Russische burgers te “saboteren”. Ze zijn (net als de Europese bondgenoten) bang dat men cryptovaluta kan gebruiken om de sancties te omzeilen.

‘Russen handelen 50% minder op cryptobeurzen’

Russen vinden nog niet massaal hun weg naar bitcoin, ondanks aangekondigde en lopende internationale sancties. Data van verschillende analysebedrijven laten een 50% daling zien van de handel door Russen.

De bitcoin koers steeg afgelopen week met meer dan 15%. Dat werd deels toegewezen aan Russen (en Oekraïners) die zouden vluchten richting cryptocurrency. De (logische) redenatie ging als volgt: Rusland zal digitale valuta gebruiken om sancties te omzeilen.

Lees meer over:
weekoverzicht

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...