Correlatie bitcoin met S&P 500 schiet omhoog, wat betekent dat?

De correlatie van bitcoin met de Amerikaanse aandelenmarkt (en de obligatiemarkt) zit weer in de lift. Dat is opvallend, omdat die correlatie gedurende 2023 daalde. Vooral de correlatie met de S&P 500 is de afgelopen weken omhoog geschoten, zo blijkt uit de data van Kaiko (zie onderstaande grafiek).

Wat betekent dit voor bitcoin?

De afgelopen jaren zagen we dat bitcoin voor een groot deel synchroon handelde met Amerikaanse aandelen. Dat betekent dat investeerders bitcoin op dezelfde manier behandelen in hun portfolio als aandelen. Om die reden kreeg bitcoin de laatste periode vaak het sticker risico-asset opgeplakt.

Voor de echte bitcoin-puristen is dat een vreemd label, omdat zij bitcoin beschouwen als een asset die compleet losstaat van het traditionele financiële systeem.

Als alles instort, dan blijft bitcoin (net als bijvoorbeeld goud) gewoon leven en houden investeerders de beschikking over hun bitcoin.

Al betekent een risico-asset vooral dat het gaat om een asset die goed presteert als het macro-economische klimaat voordelig is; wat bijvoorbeeld in 2022 niet het geval was en nu eigenlijk ook nog twijfelachtig is. Wat dat betreft is de term risico-asset misschien niet honderd procent duidelijk.

Extreem lage volatiliteit

Naast de stijgende correlatie met de S&P 500 is de volatiliteit voor bitcoin op dit moment extreem laag. Het 30-daagse gemiddelde van de volatiliteit ligt bijvoorbeeld op het laagste niveau in vijf jaar tijd.

Normaal gesproken gaan dit soort perioden van extreem lage volatiliteit vooraf aan een piek in de volatiliteit.

Bitcoin is op dit moment zelfs stabieler dan de S&P 500, Nasdaq 100 en zelfs stabieler dan goud. Dat is iets wat we in de geschiedenis van bitcoin vrijwel nooit zagen.

Het geeft vooral aan dat de markt even niet weet wat het met bitcoin aanmoet. Aan de ene kant komen er met de mogelijke Spot Bitcoin ETF van BlackRock en de halving van 2024 twee bullish events aan, terwijl aan de andere kant de macro-economische omstandigheden op de koers drukken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....