Craig Wright verliest in copyrightzaak om bitcoin

Craig Wright verloor een claim in een Britse rechtbank over zijn bewering dat Bitcoin-afsplitsingen inbreuk maakten op zijn intellectuele eigendomsrechten. Wright beweert Satoshi Nakamoto, de pseudonieme maker van Bitcoin, te zijn en stelde dat de afsplitsingen zijn intellectuele eigendomsrechten schenden omdat hij de oorspronkelijke digitale activa had gecreëerd.

Wright is een Australische computerwetenschapper en is al jaren bezig met een campagne tegen bitcoiners. Hij valt ze aan in de rechtbank en op andere manieren. Hij stelt dat het huidige bitcoin protocol níet de echte bitcoin is. Naast andere afsplitsingen wordt dus ook bitcoin (BTC) bestempeld als fout.

Een Britse rechtbank wees de zaak af, met rechter James Mellor die opmerkte dat het auteursrecht altijd lastig is in het digitale domein. Er is volgens de rechter geen spraken van auteursrechtelijke bescherming hier.

Wright is nog steeds bezig met het aanklagen van 15 Bitcoin-ontwikkelaars om 111.000 Bitcoin terug te halen nadat hij de keys om erbij te komen verloor. Dat zou dan weer komen door een hack van zijn thuiscomputernetwerk. Een Londense rechtbank oordeelde vorige week dat die zaak daadwerkelijk voor de rechter mag komen.

Craig Wright moest eerder een nederlaag incasseren. De Australiër beweert al jaren de bedenker van bitcoin te zijn. Een tot voor kort anonieme Twitteraar, Hodlonaut, was het daar niet mee eens. Na zijn uitingen kreeg hij echter een lasterzaak aan de broek in Groot-Brittannië.

Hodlonaut is overigens nog niet klaar. Of beter gezegd: Wright is nog niet klaar met hem. De Twitteraar krijgt in de toekomst nog te maken met meer aanklachten.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...