Faketoshi sleept ontwikkelaars voor rechter in gevaarlijke zaak voor Bitcoin

De zelfbenoemde bedenker van Bitcoin, Craig “Faketoshi” Wright, is nog lang niet klaar met zijn vermoeiende gevecht om te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto is. In een nieuwe stap in zijn strijd sleept de computerwetenschapper 16 Bitcoin-ontwikkelaars voor de rechter, die volgens hem hun verantwoordelijk om voor Bitcoin te zorgen niet goed invullen.

3 miljard dollar aan bitcoin

Volgens Wright kan zijn holding Tulip Trading vanwege een hack niet meer bij ruim 3 miljard dollar aan bitcoin en wil hij dat zij daar een oplossing voor in de code opnemen. Als de verhalen en claims van Wright kloppen, dan bezit Tulip Trading onder meer bitcoin, bitcoin SV, bitcoin core, bitcoin cash en bitcoin cash abc.

De rechters zeggen dat ze er nog niet over uit zijn of de ontwikkelaars inderdaad de verantwoordelijkheid dragen om gebruikers als Tulip Trading te helpen, indien blijkt dat zij daadwerkelijk niet meer bij hun bitcoin kunnen vanwege een hack. Het Britse Court of Appeals besloot dat de zaak van Wright begin volgend jaar mag voorkomen.

Faketoshi sleept ontwikkelaars voor rechter in gevaarlijke zaak voor Bitcoin

Volgens de Britse rechter Birss heeft Tulip Trading een “realistische” onderbouwing over de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaars die het Bitcoin-netwerk onderhouden. “De tijd om hierover te beslissen komt later, als alle feiten op tafel liggen,” aldus de rechter van dienst.

Significante verandering

De beslissing van de Britse rechters om de zaak van Wright toch een kans te geven, is bijzonder te noemen, omdat ze eerder oordeelden dat de ontwikkelaars deze mate van verantwoordelijkheid niet dragen. “De impact van deze zaak zal gigantisch zijn, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk,” aldus advocaat James Ramsden, die de ontwikkelaars vertegenwoordigt.

Het is mogelijk dat deze zaak in het Verenigd Koninkrijk een precedent schept voor toekomstige vergelijkbare zaken. Als de rechter van oordeel is dat de ontwikkelaars de verantwoordelijkheid dragen van gebruikers bij ‘hacks,’ dan kan dat grote gevolgen hebben voor het functioneren van Bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....