Crypto-CEO mogelijk jarenlang de cel in voor fraude: link met beruchte lobbyist

502 totale weergaven
Crypto-CEO mogelijk jarenlang de cel in voor fraude link met beruchte lobbyist |

 

Sommige vormen van crypto-oplichting halen alle kranten. Zo deed de media in 2020 uitgebreid verslag van de fraudezaak rondom de Amerikaanse lobbyist Jack Abramoff. Na vijf jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen. De CEO van het cryptocurrency-project ‘Anti-Money Laundering Bitcoin’ is veroordeeld voor fraude. Er blijkt een opvallende link te zijn met Abramoff.

Veroordeeld voor pump-and-dump schema

Marcus Rowland Andrade richtte in 2017 een cryptocurrency op genaamd ‘Anti-Money Laundering’ (AML). In eerste instantie stroomden investeerders toe en leek alles vlekkeloos te verlopen. In werkelijkheid bleek er sprake van witwassen en een pump-and-dump schema, waarbij Andrade betrokken was. Dit was het oordeel van een federale jury uit San Francisco op 12 maart.

Tijdens de zaak rond Andrade en AML Bitcoin dook de naam van de beruchte lobbyist Jack Abramoff op. De twee mannen promootten het crypto-project als ‘betrouwbaar’. Investeerders gebruikten een ogenschijnlijk veilig betalingssysteem, maar in werkelijkheid werden ze onjuist voorgelicht over de technologie en samenwerkingen van AML Bitcoin. Daarnaast zou CEO Andrade een deel van de fondsen van investeerders hebben gebruikt voor persoonlijke uitgaven.

De jury in San Francisco deed er een dag over om tot een uitspraak te komen. Andrade werd schuldig bevonden aan witwassen en draadfraude. Bij dit laatste gaat het om misleiding van digitale middelen, zoals het internet, de telefoon en/of e-mail.

Wat doet justitie tegen fraude op de cryptomarkt?

Het aantal fraudezaken rondom crypto is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Zo diende de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) drie maanden geleden een aanklacht in tegen de frauduleuze crypto-investeerder Abner Alejandro Tinoco en zijn bedrijf. En dit is slechts het topje van de ijsberg. De Fraudehelpdesk verwerkte in 2024 943 meldingen van beleggingsfraude en het is nog maar de vraag of dat aantal dit jaar zal dalen.

Regelgevers en justitie proberen crypto-fraude een halt toe te roepen door strenger op te treden. Zo bevroor de Amerikaanse geheime dienst onlangs een Russische crypto exchange vanwege mogelijke witwaspraktijken. Ook roepen sommige partijen, zoals de Amerikaanse FED, op tot meer crypto-regulatie.

Exchanges nemen beveiligingsmaatregelen

Cryptobedrijven verhogen ondertussen zelf hun beveiligingsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het offline opslaan van een deel van de tegoeden van gebruikers. Daarmee hopen exchanges hun veiligheid en betrouwbaarheid te vergroten.

Ondanks alle beveiligingsmaatregelen zijn crypto-hacks, fraude en oplichting niet altijd te voorkomen. Zo lukte het de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus om begin 2025 de grootste cryptohack allertijden uit te voeren. Wel dragen gebruikers zelf ook verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun digitale valuta. Zo is het verstandig om een sterk wachtwoord te gebruiken en om waardevolle cryptomunten (deels) te bewaren op een hardware wallet.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Lees meer over:

Door: Denise Parengkuan

Denise is auteur en historica, ze wil de complexe wereld van crypto graag begrijpelijk maken voor een breed publiek. Denise richt zich op het schrijven van het laatste crypto nieuws en blockchain- en crypto-analyses. Naast crypto is ze dol op films, tv-series en reizen. Dankzij haar academis...