VS blokkeert $1 miljard aan crypto van Houthi-netwerk

De Verenigde Staten hebben acht crypto-wallets op de Tron-blockchain op de zwarte lijst gezet vanwege hun link met de Jemenitische Houthi-beweging. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën zouden de wallets zijn gebruikt voor illegale transacties via het gesanctioneerde Russische platform Garantex. De sancties markeren een nieuwe fase in de strijd tegen crypto-gebruik door terreurgroepen.
Tron en USDT onder vuur in VS
De VS sanctiedienst OFAC heeft acht wallets van de Jemenitische Houthi-beweging geblokkeerd. Zes daarvan zijn privéwallets, terwijl twee adressen verbonden zijn aan grote crypto-platforms. Volgens blockchain-analysebedrijven Chainalysis stroomde er via deze wallets bijna $1 miljard aan verdachte transacties, vooral om wapens te kopen en geldstromen richting Iran te leiden.
De wallets bevatten allemaal USDT op de Tron-blockchain, de meest gebruikte infrastructuur voor goedkope en snelle stablecoin-transacties. Dit maakt ze aantrekkelijk voor gebruikers die anonimiteit zoeken, maar ook voor gesanctioneerde partijen. Door deze adressen te markeren, hoopt OFAC verdere liquidatie van het geld te voorkomen.
⚡️ JUST IN: 🇺🇸 OFAC sanctions 8 Tron wallets linked to Houthis. pic.twitter.com/zJFvXiF4kU
— Mayank Dudeja (@imcryptofreak) April 3, 2025
Band met Rusland en Grinex
Een groot deel van de gelden zou zijn verwerkt via Garantex, een inmiddels gesanctioneerde Russische crypto-exchange. Hoewel het platform in maart werd stilgelegd na een Tether-bevriezing van $30 miljoen, is het inmiddels opnieuw opgedoken onder de naam Grinex. Volgens TRM Labs blijven er miljoenen dollars richting risicovolle adressen stromen, waaronder ook de Iraanse bemiddelaar Sa’id al-Jamal.
De oprichter van Garantex werd vorige maand gearresteerd in India, maar dit heeft het netwerk niet volledig lamgelegd. Het incident toont aan hoe lastig het is om mondiale cryptostromen af te sluiten, zelfs na arrestaties en bevriezingen.

Check onze gids over de crypto die volgens ons snel kan gaan stijgen!
Impuls voor strengere regels?
Met deze actie stuurt OFAC opnieuw een duidelijk signaal naar de cryptosector. Stablecoins zoals USDT zijn populair voor grensoverschrijdende transacties, maar worden ook gebruikt in conflicthaarden.
Volgens sanctiespecialisten wordt crypto steeds vaker een instrument in internationale veiligheid. Dat kan leiden tot intensievere regelgeving, vooral voor netwerken als Tron die nu in het vizier komen.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
