Amerikaanse congresleden: ‘Digitale crypto valuta kunnen de dollar in gevaar brengen’

Twee Amerikaanse wetgevers willen dat de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, gaat kijken naar de mogelijkheden voor een digitale dollar. Krijgen cryptocurrencies stiekem toch ook in Amerika meer waardering?

Fed en de Amerikaanse dollar

Het verzoek is opgestuurd naar voorzitter van de Fed, Jerome Powell. De twee, French Hill en Bill Foster, uitten hun bezorgdheid over de toekomst van de Amerikaanse dollar als een ander land of particulier bedrijf een veelgebruikte cryptocurrency gaat ontwikkelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze opmerking is gevolgd met de vraag aan de centrale bank of het overweegt een eigen versie te maken. Zowel Hill als Foster zitten in het Amerikaanse congres. Dit is de wetgevende instantie van de federale overheid van de Verenigde Staten.

Bloomberg maakte melding van deze ingestuurde brief. Het beschrijft hoe de Fed het recht heeft het beleid omtrent de Amerikaanse valuta. Hier valt dus ook een digitale munt onder.

“De Federal Reserve, als de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft de bekwaamheid en de functie om een nationale digitale valuta te ontwikkelen”, schreven de congresleden. Ze voegden hier iets interessants aan toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We zijn bezorgd dat het macht van de Amerikaanse dollar op lange termijn in gevaar zou kunnen komen door de brede acceptatie van digitale valuta. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 40 landen van over de hele wereld de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een nationale valuta onderzoeken (of hier zelfs al mee bezig zijn).[/penci_blockquote]

Digitale crypto valuta

Vanuit verschillende delen uit de wereld wordt tegen de Amerikaanse dollar aangeschopt. Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, kwam zelfs met het idee over een valuta die gedekt is door verschillende andere financiële instrumenten.

Op dit moment worden cryptocurrencies voornamelijk gebruikt voor speculatieve doeleinden. Of het nu een stablecoin is of een Bitcoin, het gebruik is gebaseerd op de speculatieve toepassingen. Maar Foster en Hill benadrukken dat dit geld “in de toekomst in toenemende mate gelijk zal worden aan papiergeld”.

“De VS moet niet vertrouwen op private bedrijven die digitale currencies ontwikkelen.”

Hiermee doelen ze op Facebook, die bezig is met een eigen Libra stablecoin. Verder gaat het ook over J.P. Morgan en Wells Fargo, die ook bezig zijn met een eigen munt.

Open brief aan de Fed

De brief stelt een aantal vragen aan de Fed. Of het bijvoorbeeld overweegt een eigen digitale valuta te ontwikkelen en of er noodplannen zijn als deze digitale valuta terrein gaan winnen. En ook welke juridische, wettelijke of nationale problemen de Fed kunnen verhinderen om een digitale valuta te ontwikkelen.

Verder zijn ze ook benieuwd naar de risico’s of andere problemen die kunnen voortkomen uit een Fed-cryptocurrency. Uiteraard horen ze ook graag van de voordelen van deze digitale munt.

Hill en Foster zijn niet de enige personen die suggereren dat de Fed zou kunnen profiteren van het creëren van zijn eigen cryptocurrency.

Vorig jaar heeft de voormalige voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation Sheila Bair ook de Fed aanbevolen om te kijken naar een digitale valuta. Ze gaf aan dat voorkomen moet worden dat de Fed door de particuliere sector of een ander land wordt gestoord.

Crypto over de hele wereld

Het is al wel bekend dat de Fed kijkt naar een betalingssysteem, de FedNow. Dit leek destijds juist een oplossing die er voor moest zorgen dat cryptocurrencies onnodig zouden worden. Met dit systeem moet met snel en goedkoop kunnen betalen.

Er gaan ook geluiden dat de People’s Bank of China ook druk bezig is met een eigen digitale munt. De VS lijkt de slag niet te willen missen. Venezuela zit inmiddels ook aan de eigen Petro Dollar en zo poppen er in verschillende andere landen al stablecoins op als nationaal erkende cryptocurrencies.

Cryptovaluta krijgen ook in de politiek steeds aandacht. Als deze aandacht om slaat in waardering kan het hard gaan. Maar alle munten die door een centrale partij (zoals de Federal Reserve) uitgebracht gaan worden, missen de fundamentele kracht van Bitcoin.

Bron: Coindesk