Cryptobeurs Gemini voor rechter gesleept door ‘misleidende’ bitcoin futures

Cryptobeurs Gemini zit in de problemen. De toezichthouder van de futures markt, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), heeft een klacht ingediend tegen het bedrijf.

Futures bij Gemini

Gemini is opgericht door de Winklevoss-tweeling. Nu zijn ze voor de rechtbank gesleept in het zuidelijke district van New York.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De markttoezichthouder beweert dat Gemini van juli 2017 tot december 2017 toezichthouders heeft misleid. Ze zouden met “valse of misleidende verklaringen” goedkeuring hebben gevraagd voor hun bitcoin futures.

Destijds lanceerde de Cboe Global Markets deze financiële producten in samenwerking met Gemini. Volgens het mechanisme van de futurescontracten zou er op de laatste dag (voor de expiration) een afwikkeling plaatsvinden. Hier zou Gemini een ‘auction’ voor doen, om de correlatie tussen de futures en de spotprijs van bitcoin te garanderen.

De CFTC beweert nu dat Gemini de regelgevers heeft misleid over hoe dit precies in z’n werk ging.

‘Onvolledig en onjuist’

Volgens Gemini zouden de contracten volledig worden voorgefinancierd door de handelaren. Ook zouden de hoge kosten het product minder aantrekkelijk maken voor manipulatie. Toch bleek dat traders in futures konden handelen, ook al stonden er (nog) niet genoeg fondsen op het account.

Ook zou Gemini volgens de CFTC te veel kortingen en vergoedingen hebben aangeboden om de handelsvolumes te boosten. Daarmee wilden ze de kosten voor de traders verlagen om zo de handel weer verder te bevorderen. Dit was in strijd met het oorspronkelijke pleidooi dat bij de toezichthouder werd gedaan.

Gemini heeft nu boetes boven het hoofd hangen. Er zouden zelfs “handels- en registratieverboden” kunnen volgen, als de rechtbank in New York haar oordeel velt.

De woordvoerder van Gemini schrijft in een verklaring dat ze de aantijging gaan aanvechten.

Eerder deze week werd ook al duidelijk dat Gemini 10% van het personeel moet ontslaan met het oog op een mogelijke cryptowinter.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCFTC