Cryptobeurzen worstelen met proof-of-reserve 'eis'

Cryptobeurzen worstelen met proof-of-reserve 'eis'

Het FTX-drama is nog volop gaande, maar steeds meer cryptobeurzen geven openheid over hun cryptovoorraad, ook wel proof-of-reserve genoemd.

Het is een officieus systeem, niet afgedwongen door regulering, om inzicht te geven in de bedrijfsbalans zodat klanten kunnen controleren hun assets zijn gedekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Technisch gezien is het mogelijk door een zogenaamde 'merkle proof', een cryptografisch hulpmiddel dat helpt bij het maken van een wallet-overzicht. Het komt direct met een bewijs, vastgelegd in een blockchain. Zonder dat dat gevoelige klantendata op zichtbaar is.

Het vertrouwen in de markt is behoorlijk beschadigd door het drama van FTX, dat op de rand van een faillissement staat en een financieel gat heeft van bijna 10 miljard dollar. Klantendeposito's zijn uitgeleend aan Alameda om mee te handelen, wat heeft geleid tot weinig tot geen dekking van klantentegoeden.

Volgens berichtgeving van zakenkrant Wall Street Journal gebruikte FTX ongeveer $10 miljard tot $16 miljard aan klantendeposito's om andere activiteiten te financieren.

Ondertussen zijn er steeds meer beurzen die wanhopig proberen om het vertrouwen te herstellen. Ze roepen daar ook de hulp van Hansen, een on-chain dataprovider, in. Hun overzicht toont aan dat Binance momenteel 60 miljard dollar aan reserves heeft. Het is er druk momenteel omdat beurzen hen benaderen, zo meldt The Block.

Managementleden van onder meer OKX, Crypto.com, Kucoin en Bybit hebben op sociale media ook aangegeven zo snel mogelijk met een overzicht te komen. Hieronder een statement van respectievelijk OKX en Kucoin.

Ook de optiebeurs Deribit publiceerde al eerder hun reserves op Twitter. Of deze daden van transparantie gaan helpen, is de vraag. Voorlopig woedt de veenbrand rondom FTX nog volop en komt er dagelijks nog steeds veel explosief nieuws naar buiten.

Lees meer over:
regulering exchange FTX

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan