Cryptolender Vauld moet $402 miljoen terugbetalen aan schuldeisers

Leenplatform Vauld moet nog $402 miljoen terugbetalen aan schuldeisers. Het bedrijf zit diep in de problemen na de marktcrash van bitcoin en andere cryptovaluta van zo’n maand geleden.

Vauld in problemen

Van dit bedrag werd naar verluidt $363 miljoen gestort door particuliere beleggers. Dat blijkt uit een document dat op 8 juli bij het Hooggerechtshof van Singapore is ingediend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CEO van Vauld, Darshan Bathija, deelde op 18 juli in een e-mail met de klanten van het bedrijf hoe het er voor staat. Bij het bedrijf kon je cryptovaluta stallen in ruil voor rente. Net als Celsius ging het bedrijf ten onder aan complexe en hefboomconstructies.

De grootste particuliere crediteur van Vauld is naar verluidt $34 miljoen verschuldigd. Het bedrijf moet in totaal ook nog $125 miljoen terugbetalen aan zijn 20 grootste schuldeisers. Ook zou er een schuldeiser zijn die onderpand heeft ontvangen voor de lening. Het zou gaan om $35 miljoen. Dit zijn zogenoemde ‘secured creditors’.

Hetzelfde geld voor FTXTrading Ltd, de cryptobeurs van Sam Bankman-Fried. Zij zijn ook een ‘secured creditor’ $4,1 miljoen verschuldigd.

Tekorten

Volgens de gerechtelijke documenten heeft Vauld $287 miljoen in cryptovaluta zitten, zowel in bitcoin, ethereum en ripple. In totaal hebben ze nog $330 miljoen aan activa in beheer. Dit betekent een tekort van ongeveer $70 miljoen.

Vauld stopte op 4 juli met het verwerken van orders en opnames. Ze verwezen naar de “financieel moeilijke en volatiele omstandigheden in de markt”.

Onder meer concurrent Nexo is in de markt om Vauld over te nemen. Momenteel zit dit in een 60-daags proces van due diligence.

Een Singaporese bevel is “vergelijkbaar in concept met Chapter 11 faillissement” van de Amerikaanse faillissementsregels. Celsius zit precies in hetzelfde schuitje. Het geeft nog een klein beetje speelruimte, in de zoektocht naar oplossingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws