
Roman Storm, mede-oprichter van het mixplatform Tornado Cash, heeft een verzoek ingediend bij een Amerikaanse federale rechter om de strafrechtelijke aanklachten tegen hem te laten vallen. Dit volgt op een recente uitspraak, waarin werd geoordeeld dat sancties van het Treasury Department tegen Tornado Cash’s smart contracts onrechtmatig waren.
Stilte voor de storm
Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat sancties tegen Tornado Cash, een cryptomixer, onrechtmatig zijn. Volgens het hof heeft het ministerie van Financiën zijn bevoegdheden overschreden door autonome software te sanctioneren, wat grote gevolgen kan hebben voor crypto-ontwikkelaars wereldwijd.
Het Hof van Beroep voor het Vijfde Circuit in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën zijn wettelijke bevoegdheden heeft overschreden door sancties op te leggen aan Tornado Cash, een cryptomixer die draait op de Ethereum-blockchain. Het hof stelde dat de onveranderlijke smart contracts van Tornado Cash niet kunnen worden beschouwd als ‘eigendom’ onder de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA), waardoor de sancties onrechtmatig zijn.
Achtergrond van de zaak
In augustus 2022 legde OFAC sancties op aan Tornado Cash, met de beschuldiging dat het platform werd gebruikt voor het witwassen van meer dan $7 miljard aan cryptocurrency, waaronder fondsen gestolen door de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus. Deze actie verbood Amerikaanse burgers en bedrijven om transacties uit te voeren met Tornado Cash.
Zes gebruikers van Tornado Cash, gesteund door cryptocurrency-exchange Coinbase, daagden de sancties aan en beweerden dat OFAC zijn wettelijke grenzen had overschreden door een technologie te sanctioneren in plaats van specifieke individuen of entiteiten.
Uitspraak van het Hof
Het hof oordeelde dat de smart contracts van Tornado Cash, die autonoom opereren zonder mogelijkheid tot wijziging of controle door een centrale entiteit, niet kunnen worden beschouwd als eigendom dat kan worden geblokkeerd onder de IEEPA. Het hof benadrukte dat het aan het Congres is om de wetgeving bij te werken om dergelijke technologieën te omvatten, indien nodig.
Gevolgen voor ontwikkelaars
Deze uitspraak heeft belangrijke implicaties voor ontwikkelaars van open-source software en privacytools in de cryptowereld. Eerder dit jaar werd Alexey Pertsev, een van de ontwikkelaars van Tornado Cash, in Nederland veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden gevangenisstraf wegens het faciliteren van witwassen via het platform.
De recente uitspraak in de VS kan de discussie opnieuw aanwakkeren over de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars bij het creëren van technologieën die zowel legitieme privacybescherming bieden als kunnen worden misbruikt voor illegale activiteiten.