Registratie van alle cryptotransacties in EU is ‘anti-innovatie en anti-privacy’

Een aantal prominente leden van de cryptogemeenschap heeft zich uitgesproken over het EU-voorstel om alle cryptotransacties van een beurs naar een wallet te registreren. Onder andere Brian Armstrong van Coinbase en Pascal Gauthier van Ledger lieten zich horen.

Gisteren is in het Europese parlement vóór twee voorstellen gestemd die beogen om alle cryptotransacties van beurzen naar privé-wallets te laten registreren. De voorstellen hebben nog een heel deel van het democratische proces af te leggen, maar het uitgangspunt is nu bepaald. En dat is geen fijn uitgangspunt vanuit het perspectief van de cryptosector.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Brian Armstrong van Coinbase

De CEO van Coinbase, Brian Armstrong, liet zijn frustraties over het aangenomen voorstel de vrije loop. Hij vindt dat het voorstel anti-innovatie, anti-privacy en anti-handhaving is.

Crypto wordt anders behandeld dan fiatgeld, vindt hij, omdat iedere transactie geregistreerd moet worden. Bij fiattransacties is dat vanaf €1.000.

“Stel je voor dat de EU je bank verplicht om iedere keer dat je je huur betaalt dit bij de autoriteiten te melden, alleen maar omdat de transactie meer dan €1.000 is.

Of omdat je geld naar je neef stuurt zodat hij boodschappen kan doen, verplicht de EU je bank om privé-informatie over je neef te verzamelen voordat je het geld kunt overmaken. Hoe zou de bank daar aan moeten voldoen? De banken zouden protesteren. Dat is wat we nu aan het doen zijn,” tweette Armstrong.

Pascal Gauthier van Ledger

Ledger is producent van hardware privéwallets. CEO Pascal Gauthier is zeer kritisch over het voorstel. Hij vindt dat de EU opnieuw de boot mist, na eerder ook al de eerste internetrevolutie aan zich voorbij te hebben laten gaan. Europa laat zich leiden door angst.

“EU-vertegenwoordigers hebben iets cruciaals gemist. Wat hier op het spel staat is de volgende internetrevolutie: Web3 of ‘het internet van waarde’.

Deze digitale verschuiving heeft de potentie om duizenden banen en een levendige industrie op Europese bodem te creëren,” zegt Gauthier. “We hebben slimme, op maat gesneden regulering nodig en NIET generieke verboden en enorme inmenging van de overheid in de privélevens van burgers.”

Met deze maatregelen zorgt de EU ervoor dat de Web3-revolutie en de bijbehorende hoogwaardige werkgelegenheid in ieder niet in Europa plaatsvindt. Gauthier is zwaar teleurgesteld in dit besluit en dat is op zijn minst begrijpelijk.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa