Banken verboten! Met Bitcoin ben je baas over je eigen geld
Bitcoin (BTC) is meer dan alleen een leuke belegging. Met bitcoin kun je jouw geld in eigen beheer nemen, zonder dat iemand daar bij kan. Dat maakt het een interessante optie voor mensen die bezig zijn met hun privacy en vrijheid.
Als je je zaakjes goed op orde hebt dan ben jij de enige met toegang tot je bitcoin middels je private keys. Die sleutel bestaat vaak uit 12 of 24 woorden, dat is dé toegang tot jouw geld.
Zonder die sleutel kan niemand bij jouw BTC. Zelfs de politie of de belastingdienst niet. Wat je goed moet bewaren en geheim moet houden is dus niet je bitcoin zelf, maar de toegang tot dat geld.
Let op: dit gaat over het netwerk en het protocol van bitcoin. Als er een paar mensen voor je deur staan en je dwingen je toegang te geven, dan beschermt dit stukje ingenieuze code je ook niet.
Bitcoin of bank
Met de (veelal digitale) euro ben je aangewezen op een select groepje bedrijven die jouw geld mogen beheren. Je brengt je geld bij een bank in de veronderstelling dat zij het voor jou bewaren en dat je het kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt.
In 2018 hadden Nederlanders gemiddeld zo’n €27.000 aan spaargeld volgens de Rabobank. Een op de vijf Nederlanders had in die periode overigens eigenlijk géén spaargeld op de bank.
Kortom: we leggen in Nederland (verplicht) ons geld in handen van anderen, een derde partij. Voor het betaalgemak werkt dat in Nederland vrij aardig, je kunt onderling prima betalingen doen met dit systeem.
Zo lang jij geen vijand bent van de staat, geen dingen doet die niet de bedoeling zijn en je geld op rekening hebt kun je in principe gebruik maken van de diensten van een bank.
Maar het internationale financiële systeem piept en kraakt, er vallen regelmatig banken om. Als dat gebeurt, dan zijn die ogenschijnlijk zekere zaken niet meer zo vanzelfsprekend.
Een recent voorbeeld binnen Europa is bijvoorbeeld Griekenland: Griekse banken hele week dicht, maximaal 60 euro pinnen. Door de crisis in Griekenland konden miljoenen mensen niet meer bij hun geld.
Dat is met bitcoin onmogelijk. Met een internetverbinding en een simpele telefoon kun je altijd bij je geld. Een combinatie van een simpele app en jouw private keys is voldoende om overal ter wereld bij jouw vermogen te kunnen.
Je kunt met bitcoin dus je geld in eigen hand nemen. Het biedt duidelijkheid en zekerheid.
Eigenaarschap
Jij bent dus de baas over je geld, ultiem eigenaarschap. Het idee van vrij digitaal geld komt met name vanuit de cypherpunk beweging.
Een van de pioniers in dat veld is David Chaum hij schreef ‘Security without Identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete’ en benoemt daar een aantal problemen van een digitale samenleving.
Hij introduceerde zijn ideeën in 1985, maar zijn inzichten zijn relevanter dan ooit. Een belangrijk aspect voor vrijheid is volgens hem de vrijheid van betaling. Als iemand jouw geld kan afpakken heeft die partij je in hun greep.
Een snelle zoekopdracht resulteert in een mooie definitie voor eigenaarschap: ontfermen en verantwoordelijkheid nemen. De definitie van eigenaarschap is jezelf ergens over ontfermen en daarbij de volle verantwoordelijkheid nemen.
Vanuit het perspectief van bitcoin (en de deelnemers van het netwerk) is het simpel: heb jij toegang tot 3 bitcoin? Dan kun je een transactie met 3 bitcoin uitvoeren.
Bij een digitale euro transactie is dat niet het geval: wanneer je een betaling doet met de app van je bank, dan moet de bank toestemming geven voor deze betaling. Mocht je om wat voor reden dan ook niet door de keuring komen, dan kun je niet betalen en heb je pech.
Met bitcoin heb je voor het eerst zelf zeggenschap over jouw digitale geld. Doordat het een open-source protocol is zonder centrale partij er achter komt dat achter ook met een aantal risico’s.
Weg is weg
Een van de belangrijkste aspecten van bitcoin is het feit dat een transactie definitief is wanneer het is bevestigd door miners. Dat heeft een logisch gevolg: weg is weg! Er is geen helpdesk off instantie die jouw transactie even terug kan halen.
Als je goed op je private keys let en deze geheim houdt, dan kan er in principe weinig mis gaan. Toch zijn er tal van voorbeelden van mensen die op verschillende manieren hun geld zijn verloren.
Een van de opmerkelijkste verhalen is die van een man die $59 miljoen aan Bitcoin in een vishengel stopte. Naar verluidt is dit fortuin uiteindelijk op een vuilnisbelt belandt. Wanneer je je toegang tot je bitcoin dus niet veilig opslaat, heb je een probleem.
Een ander voorbeeld is dichter bij huis: Een Nederlandse vrouw verloor ruim 34.000 euro door een malafide plug-in te downloaden. Criminelen verkregen toegang tot haar account bij een beurs en verstuurde vervolgens de bitcoin naar hun eigen wallets.
De transacties werden het netwerk opgegooid en dan zijn ze niet meer terug te halen. Bitcoin dieven kunnen juridisch vervolgd worden, maar dat speelt zich allemaal af buiten het netwerk van BTC zelf.
Vrijheid van betalen
Ondanks bovenstaande horrorscenario’s heb je ook talloze voorbeelden van mensen die daadwerkelijk baat hebben bij bitcoin en bij de manier dat het is opgezet. Dat geldt eigenlijk voor iedereen die liever zelf zijn geld (en leven) in handen neemt dan het neer wil leggen bij een ander.
Een van de meest extreme voorbeelden is WikiLeaks. De klokkenluiders werden afgesloten van traditionele financiële diensten. En dat zorgde ervoor dat zij geen donaties konden ontvangen in de vorm van euro’s, dollars of andere gangbare valuta.
En daar kwam bitcoin in het spel: je bent bij bitcoin eigen baas over je geld. De bitcoin die WikiLeaks ontving konden niet worden onderschept of worden afgepakt door de autoriteiten.
De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, zei in 2017 dat zijn organisatie ‘dankzij de Amerikaanse regering’ 50.000% winst heeft gemaakt met bitcoin.
Bitcoin was in dit scenario een perfecte manier om financiële straffen te omzeilen. Je hoeft geen klokkenluidersorganisatie te zijn om je druk te maken over jouw eigen vrijheid van betaling, met BTC maak je zelf je keuzes.
Keuzevrijheid
Bitcoin biedt dus de mogelijkheid om zelf je geld te beheren. Als je het bij Bitcoin Magazine NL op de redactie vraagt dan is er één goede manier om bitcoin op te slaan en dat is het zelf doen.
Dat betekent echter niet dat er geen andere opties zijn. Er zijn tal van andere opties, maar bij de meeste andere mogelijkheden geef je het eigenaarschap wel op. Je legt dan vaak de verantwoordelijkheid voor je bitcoin bij een andere partij.
Zo zijn er miljoenen mensen die hun fondsen toevertrouwen aan beurzen. Er staan voor miljarden aan bitcoin bij de zes grootste beurzen van dit moment.
Een compleet andere manier zien we bij verschillende bitcoinfondsen. De grootste is het Grayscale Bitcoin Trust. Grayscale koopt bitcoin op, die fondsen worden beheert door een van hun partners. De klanten van Grayscale kunnen vervolgens een aandeel kopen in hun potje bitcoin.
Opties
Bitcoin biedt jou de mogelijkheid zelf écht eigenaar te zijn van je geld. Voor een vrije samenleving is het belangrijk dat er vrijheid van betalen is.
Die vrijheid komt wel hand in hand met een andere situatie: je neemt zelf de volledige verantwoordelijkheid over jouw vermogen.
Als die simpele eigenschap je aanspreekt, dan is bitcoin waarschijnlijk dé oplossing voor jou.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!
De prijs in euro’s bij Bitvavo:
Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.