Record uit 1982 sneuvelt: inflatie van dollar schiet naar 6,8%

Vandaag zijn de nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten bekend gemaakt. De geldontwaarding van de Amerikaanse dollar is maar liefst gestegen naar 6,8%! Het hoogste percentage in bijna 40 jaar.

Inflatie in VS

Het Bureau of Labor Statistics maakt elke maand de inflatiecijfers bekend. Vaak gingen deze momenten geruisloos voorbij, omdat het percentage rond het mandaat van de centrale bank van 2% schommelde. De laatste maanden is dat wel anders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vorige maand was de inflatie 6,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Destijds was het al het hoogste percentage in 30 jaar. Mede hierdoor schoot de prijs van bitcoin naar een recordhoogte.

Nu is de inflatie dus nóg weer verder opgelopen vergeleken met exact een jaar geleden (YoY): 6,8%! Dit is te lezen op de website van het overheidsbureau:

"The all items index rose 6.8 percent for the 12 months ending October, the largest 12-month increase since the period ending June 1982."

Daarmee is het nu dus alweer (bijna) 40 jaar (!) geleden dat de inflatie zo hoog was. De inflatie wordt berekend met een mandje goederen, producten en diensten. Volgens deze cijfers is bijvoorbeeld de energie-index met 33,3% gestegen. De voedsel-index steeg met 6,1%.

Nederland

Ook in Nederland is de inflatie goed voelbaar. Vorige maand stond dit getal nog op 5,6%. De nieuwe data is nog niet bekend gemaakt.

Ook bij ons ging er een jarenoud record aan diggelen: in 2000 was het voor het laatst zo slecht gesteld met ons spaargeld.

De oorzaak van de prijsstijgingen ligt bij centrale banken. Tijdens de coronacrisis is er in de hele wereld bakken geld uitgedeeld om bedrijven (en gezinnen) overeind te houden. Zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank waren niet zuinig. Hierdoor werden de markten overspoeld met vers uitgegeven geld.

Bitcoin

Als gevolg op het nieuws van vandaag schoot de bitcoinkoers weer door de $50.000 heen. Heel gek is dat niet: bitcoin is schaars en centrale banken kunnen de uitgifte van nieuwe 'coins' niet manipuleren. Handelaren reageren vaak relatief heftig op dit soort nieuws.

Het inflatiecijfer binnen Bitcoin staat vast. Daarbij moet wel gezegd worden: volgens de oude terminologie van inflatie.

Vroeger betekende de term nog de 'oprekking van de geldhoeveelheid'. Tegenwoordig gebruikt men de term inflatie voor de stijgende prijzen in een mandje met specifieke producten, zoals dus voedsel en energie. Vastgoed, goud, aandelen en Bitcoin passen dan weer niet in dit mandje.

Maar het mag duidelijk zijn: ruim 25% van álle dollars zijn in de afgelopen twee jaar (digitaal) er bij gekomen. Dit heeft grote invloed op prijzen wereldwijd.

De inflatie (van de monetaire basis) van bitcoin is momenteel 1,8%. Elke tien minuten komen er 6,25 BTC (per block) in omloop. Dit wordt uitgedeeld aan de miners. Elke vier jaar halveert dit getal, zoals te zien is in onderstaande grafiek. In 2024 zal het halveren tot grofweg 0,9%, om weer vier jaar later te zakken tot 0,45% per jaar.

Record uit 1982 sneuvelt: inflatie van dollar schiet naar 6,8%

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Bitcoin
BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

Lees meer