De euro is in Nederland weer 6,4% minder waard ten opzichte van vorig jaar

De inflatie in Nederland is in december weer verder opgelopen. Vergeleken met de laatste maand van 2020 zijn de consumentenprijzen met maar liefst 6,4% gestegen.

Inflatie in Nederland

Dit getal komt uit een eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij moet wel gezegd worden dat ze een Europese rekenmethode gebruikten. Het mandje die bij de HICP wordt gebruikt, bestaat uit andere producten dan de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten stijgen. Simpel gezegd: je kunt met dezelfde euro minder kopen. In november was dit percentage nog 5,6% ten opzichte van een jaar ervoor. Nu is dit percentage opgelopen tot maar liefst 6,4%, zo meldt de NOS.

In de eurozone was de inflatie 5 procent, het hoogste percentage sinds het begin van de meting in 1997.

De euro is in Nederland weer 6,4% minder waard ten opzichte van vorig jaar

Stel je voor: je het 10.000 euro op de bankrekening staan. Het betekent dus dat je een jaar later nog maar de koopkracht van 9.360 euro over hebt. En als dit dan vijf jaar aanhoudt, blijft er nog maar iets meer dan 7.500 euro aan waarde over.

Er wordt regelmatig gewezen naar de energieprijzen als oorzaak van de hogere CPI. Als je dit uit de berekening haalt, zijn de prijzen echter nog steeds gestegen:

Ook in het buitenland (en buiten de Europese Unie) is inflatie geen rare gewaarwording. Onlangs werd er in de Verenigde Staten een decennia-oud record gebroken. De geldontwaarding steeg tot 6,8%, een percentage dat sinds 1982 niet meer voor was gekomen.

Destijds kreeg je echter nog een beetje rente op je spaargeld, wat de pijn verzachtte. Tegenwoordig is dat een utopie.

In Turkije is er ook een valutacrisis gaande. In drie maanden tijd verloor de lira zo'n 50% van zijn waarde. Na uitspraken van Erdogan schoot de koers (tegenover de dollarindex) wel weer omhoog. Toch zijn de problemen niet voorbij.

Bitcoin

In Nederland - maar ook darbuiten - is er dus flinke inflatie. Dit maakt Bitcoin relevant als alternatief. De prijsstijgingen zijn namelijk (onder andere) te wijden aan de oprekking van de geldhoeveelheid door de Europese Centrale Bank.

Bij Bitcoin is dit geen issue. Er is geen centrale bank die monetair beleid uitvoert, maar alles is gebaseerd op een vooraf ingesteld uitgifteschema: maximaal 21 miljoen bitcoin, waarvan er elke vier jaar minder in omloop worden gebracht. Momenteel is al meer dan 90% van deze maximale supply in de markt.

Wil je meer leren over de spelregels en het monetair beleid van Bitcoin? Lees dan onderstaande uitleg eens door:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwseuroinflatie