Oktober historisch gezien groene maand voor bitcoin, maar dollar kan feestje verstoren

Historisch gezien is oktober een goede maand voor bitcoin. In acht van de 12 oktobermaanden behaalde bitcoin een koerswinst van ongeveer 30 procent, wat betekent dat bitcoin in 66 procent van de gevallen een groene oktobermaand draaide.

Vooruitkijken naar oktober

Wat dat betreft is het niet vreemd dat veel handelaren en bitcoiners uitkijken naar oktober, want de koers kan wel weer een positieve boost gebruiken na alle ellende van de afgelopen maanden. Helaas voor ons staan niet alle indicatoren op groen en een hele belangrijke indicator voor de Amerikaanse dollar zelfs op donkerrood.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om de zogenaamde USD Liquidity Condition, die naar het diepste punt in 19 maanden is gevallen. “De Federal Reserve dollar-liquiditeit valt momenteel van een klif en dat is geen goede zaak voor bitcoin”, aldus Lewis Harland van Decentral Park Capital.

De index meet de liquiditeit van de dollar op basis van drie factoren, de omvang van de balans van de Federal Reserve, de Treasury General Account en de Reverse Repo balansen die worden aangehouden bij de Federal Reserve.

Hoe hoger de liquiditeit, hoe meer kapitaal er in het systeem beschikbaar is om richting assets te vloeien en de markt omhoog te houden. Nu neemt de liquiditeit in de dollar af en dat belooft weinig goeds voor de koersen.

Rente naar 4,7 procent

De Federal Reserve heeft dit jaar de duimschroeven al flink aangedraaid met renteverhogingen van in totaal 300 basispunten (3 procent). Daarmee is het ‘feestje’ nog niet voorbij, want de verwachting is dat de Amerikaanse rente uiteindelijk ergens rond de 4,7 procent eindigt.

Verder is de Amerikaanse centrale bank van plan om de balans iedere maand met 90 miljard dollar te laten krimpen, waardoor de liquiditeit van de dollar verder afneemt. Dat is een krachtig middel om de inflatie te bevechten, maar gevaarlijk voor de economie en markt.

Sinds 2021 lopen de grote toppen en bodems van bitcoin vrijwel synchroon met die van de liquiditeitsindex van de Amerikaanse dollar, zoals Arthur Hayes eerder dit jaar vaststelde.

In zijn blog beschrijft Hayes het verwantschap tussen de liquiditeitsindex van de Amerikaanse dollar en bitcoin, die volgens hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....