Elon Musk laat weer van zich horen: Tesla gaat geen extra Bitcoin verkopen

Het mag inmiddels bekend zijn: de relatie tussen Elon Musk en de Bitcoin community is aan gort. Wat is er de laatste maanden allemaal gebeurd? Tijd voor een overzicht.

De meest recente update: Tesla gaat voorlopig niets verkopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tesla en Elon Musk

In nog geen drie maanden tijd is de relatie tussen Elon Musk, Tesla en Bitcoin het een rollercoaster gebleken. Waar de ondernemer eerst groot fan leek, draaide dit sentiment de laatste dagen volledig om.

De volgende gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op, met tussen haakjes de prijs:

  • 29 januari: Elon Musk zet de #Bitcoin op zijn Twitter ($31.000)
  • 8 februari: Tesla koopt $1,5 miljard aan bitcoin ($45.000)
  • 24 maart: Tesla accepteert bitcoin betalingen ($53.000)
  • 26 april: Tesla verkoopt $272 miljoen aan bitcoin ($58.000)
  • 13 mei: De CEO van Tesla maakt bekend dat het bedrijf stopt met het accepteren van bitcoin (crash naar $49.000)
  • 16 mei: Musk ruziet op Twitter en dreigt met verkoop van de bitcoin van Tesla (crash naar $42.000)
  • 17 mei: Elon komt terug op deze uitspraak: 'Tesla heeft niets verkocht' ($45.000)
  • 19 mei: Tesla gaat voorlopig geen bitcoin verkopen, meldt de markante miljardair op Twitter ($39.500)
Elon Musk laat weer van zich horen: Tesla gaat geen extra Bitcoin verkopen

1. Bitcoin in bio

Het begon allemaal eind januari. Elon Musk zette de hashtag #Bitcoin in zijn bio, terwijl hij een spelletje begon te spelen met de Dogecoin-community. Achteraf bleek dat de CEO destijds bezig was om een aankoop te voorbereiden met Tesla.

Hij vervolgde met een tweet: "In retrospect it was inevitable." Destijds schommelde de koers van bitcoin nog rond de $31.000.

2. Tesla stapt in

Nog geen week later werd het serieuzer. Tesla maakte bekend dat ze voor $1,5 miljard aan bitcoin hadden gekocht. Daarnaast ging de autofabrikant ook bitcoin accepteren als betaalmiddel én zou het de bitcoin die ze daarmee verdienden ook aanhouden als kasreserve. De koers schoot door het nieuws naar de $45.000.

3. Tesla accepteert bitcoin

Een ruime maand later, op 23 maart, begon het bedrijf daadwerkelijk met het accepteren van bitcoin betalingen via een aangepaste versie van de open source software BTCPay Server. De koers was inmiddels al doorgestegen naar de $53.000.

4. Tesla verkoopt miljoenen

Weer een maand later (26 april) kwam er zand in de motor, zo leek het. Tesla maakte bekend dat ze $272 miljoen aan bitcoin verkochten. Achteraf bleek het te gaan om een 'liquiditeit stress-test', en die was volgens Elon Musk ook geslaagd.

Geen reden tot zorg, want de CFO 'king of coins' van Tesla maakte bekend dat ze nog steeds super positief zijn over het digitale goud. De test was geslaagd en in een call over de kwartaalcijfers vertelde Zack Kirkhorn dat 'ze geloven in bitcoin voor de lange termijn'. Op die desbetreffende dag steeg bitcoin van $48.000 naar $54.000.

5. Musk maakt statement

Op 13 mei draaide de boel ineens 180 graden. Musk maakte namelijk bekend dat Tesla stopte met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel. De reden hiervoor was dat Bitcoin miners te veel electriciteit zouden gebruiken, die afkomstig zou zijn uit grijze of bruine energiebronnen zoals kolenmijnen. Als gevolg daalde de prijs van $58.000 naar $47.000.

6. Elon opent aanval

Maar dit was nog niet alles. De daaropvolgende dagen etterde de multimiljardair nog even door. Hij dreigde dat Tesla alle bitcoin zou verkopen en claimde dat mining gecentraliseerd is bij grote pools. Hij raakte in discussie met enkele bekende Bitcoiners, en zo ging het van kwaad tot erger:

7. Musk krabbelt terug

Als gevolg van deze uitlatingen, daalde bitcoin tot ongeveer $42.000. Een dag later (vanochtend, red.) ontkrachtte hij deze uitspraak weer door aan te geven dat Tesla gewoon hodler blijft. De koers corrigeerde tot $45.000. Dat is overigens nogsteeds hoger dan de prijs waar bitcoin naartoe steeg toen Tesla bekend maakte bitcoin te hebben gekocht.

8. Diamond hands

Musk communiceert vaak met memes. In een simpele tweet lijkt hij een simpele hint te geven: Tesla verkoopt haar BTC niet. De meme over 'diamond hands' is over komen waaien van de WallStreetBets reddit.

Master of Coin aka financieel directeur Zach Kirkhorn wordt vriendelijk bedankt.

De soap lijkt nog niet afgelopen. Gaat Tesla alsnog haar bitcoin verkopen? Was deze FUD-aanval van Musk een stresstest 2.0? Zit de miljardair te azen op subsidies voor zijn automerk en moest hij zich op deze manier opstellen? Of heeft Tesla zelfs de dip gekocht? De komende maanden zullen het uitwijzen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
Elon MuskTesla