De hype rondom het Mimblewimble protocol en de cryptovaluta’s Grin en Beam

1212 totale weergaven
|

Wie een beetje het crypto nieuws in de gaten houdt zal opgemerkt hebben dat er steeds vaker gesproken wordt over het privacy protocol Mimblewimble. Zelfs Bitcoin maximalisten lijken er warm voor te lopen. Twee projecten die gebruik maken van het Mimblewimble protocol zijn Grin en Beam. Wat is Mimblewimble precies, waarom is er zo’n hype rondom ontstaan en wat zijn Grin en Beam? In dit artikel lees je er meer over.

Harry Potter

Fans van de Harry Potter boekenreeks zullen misschien al hebben opgemerkt dat Mimblewimble de naam is van één van de toverspreuken uit de kinderboeken. Dat is bij lange na niet de enige Harry Potter referentie die het Mimblewimble verhaal kent. De oorsprong van Mimblewimble is bijna net zo’n mysterieus en spannend verhaal als de mythe rondom Satoshi Nakamoto. En vreemd als dat mag klinken heeft het veel met Harry Potter te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mysterieuze oorsprong

Mimblewimble werd voor het eerst voorgesteld op een chatkanaal voor Bitcoin ontwikkelaars door een anoniem persoon met het pseudoniem Tom Elvis Jedusor. In de Franse vertaling van de Harry Potter boeken is dat de ‘echte’ naam van de schurk Voldemort. Deze persoon leverde daar de Mimblewimble whitepaper af, om daarna nooit meer van zich te laten horen. Omdat de persoon achter deze pseudoniem alle voorzorgsmaatregelen had getroffen om zijn of haar internetverkeer zorgvuldig te maskeren is het niemand gelukt de identiteit van deze persoon te achterhalen. Niemand weet precies hoe het zit, maar het heeft natuurlijk wat weg van het mysterieuze verhaal rondom de anonimiteit en verdwijning van Satoshi Nakamoto.

Privacy

Mimblewimble is de naam van een toverspreuk die voorkomt dat geheimen worden prijsgegeven en in dit geval slaat dat op de privacy eigenschappen van het protocol. Het Mimblewimble protocol is namelijk een cryptografisch hoogstandje om compleet anonieme transacties te maken. Afzender, ontvanger én het bedrag worden geheim gehouden. Tegelijkertijd is het ook een manier om blockchains op te schalen. Dat doet het door een innovatie manier van omgaan met transacties door alle transacties op de blockchain als één geheel te beschouwen en via slimme wiskunde te verifiëren in plaats van dat handmatig te doen. Mimblewimble combineert meerdere bestaande technieken waarvan CoinJoin en Confidential Transactions de belangrijkste zijn.

CoinJoin & Confidential transactions

Confidential Transactions zijn een manier om transacties te maken waarbij alleen de afzender en de ontvanger kunnen zien hoeveel geld er wordt verzonden. CoinJoin bundelt op zijn beurt transacties over het gehele netwerk als het ware samen in een enkele transactie waarna ze als één geheel worden verzonden. Met deze technieken gecombineerd is het mogelijk dat geld van A naar B naar C naar D kan gaan. Terwijl op een publieke blockchain de fondsen rechtstreeks van A naar D vloeien (of zelfs via een geheel ander persoon). Hoeveel en door wie er verder nog transacties zijn gemaakt valt niet te zien. Hoe meer deelnemers dit systeem telt hoe effectiever het wordt.

Opschalen

Ook is het een manier om de blockchain op te schalen omdat transacties worden gebundeld en onnodige data wordt gesnoeid. In plaats van alle transacties stuk voor stuk te verifiëren wordt bij Mimblewimble het geheel van álle transacties door een slimme wiskundige methode eenvoudig geverifieerd. Dat levert een aanzienlijke kostenbesparing op in data. Vergeleken met andere privacy-technieken is Mimblewimble veel zuiniger met data en dat vertaalt zich op zijn beurt naar een verbeterde transactiesnelheid op de blockchain en lagere transactiekosten. Het is erg veelbelovend dat bij Mimblewimble de data die gebruikt wordt niet lineair toeneemt. Dit is vaak wel het geval is bij andere privacy methodes. De relatieve effectiviteit van Mimblewimble neemt dan ook toe wanneer er meer gebruikers zijn en dat maakt het uitzonderlijk geschikt om op grote schaal te worden gebruikt.

Keerzijde

Een nadeel van het protocol is dat het vereist dat wallets direct met elkaar verbinding maken. Dat gebeurt buiten de blockchain om en hierbij worden geen wallet adressen gebruikt. Daarvoor moeten beide wallets dus in principe wel tegelijkertijd voor online zijn. Zonder aanvullende oplossingen is het niet mogelijk om ‘gewoon’ geld over te maken naar een adres van iemand. Een andere keerzijde is dat Mimblewimble geen scripts ondersteunt en daardoor is de functionaliteit beperkt tot enkel het maken van transacties.

Grin en Beam

Mimblewimble is populair onder ontwikkelaars vanwege het potentieel maar de technologie staat nog in de kinderschoenen. Ook is de werking van Mimblewimble dusdanig anders dan hoe Bitcoin nu werkt dat het er niet zonder meer op kan worden geïmplementeerd. Er moet eerst nog uitvoerig worden geëxperimenteerd. Een andere optie is om Mimblewimble als een zogenaamde side-chain te implementeren naast Bitcoin of gewoon als aparte en losstaande blockchain. Dat laatste proberen twee projecten nu te doen: Grin en Beam.

Grin

Hoewel de anonieme Tom Elvis Jedusor blijkbaar genoegen nam met het delen van de Mimblewimble whitepaper is de ontwikkeling door het team van Grin opgepakt. Het team wordt geleid door de eveneens anonieme ontwikkelaar Ignotus Peverell, wiens naam opnieuw een Harry Potter referentie is. De andere ontwikkelaars hebben vrijwel allemaal ook namen die refereren naar personages uit de boeken. Grin is een open source project gericht op ontwikkelaars die er op wijzen dat het hen niet om winst gaat. Er is geen ICO of andere manier van fondsenwerving en het project draait volledig op donaties. Het gedraagt zich dan ook vooral als onderzoeksproject van gepassioneerde cryptografen en programmeurs.

Zelfs Bitcoin maximalisten lijken meer dan normaal geïnteresseerd in Grin, ondanks dat zij normaliter niets van altcoins willen weten. Dat komt omdat zij Grin zien als experiment om van te leren maar ook omdat er de kans bestaat dat Grin ooit als side-chain van Bitcoin wordt geïmplementeerd. De blockchain van Grin is sinds afgelopen dinsdag online. Hoewel de ontwikkelaars van het project weinig oog op winst hebben geldt dat niet voor investeerders. Naar verluidt investeerden zij zo’n $100 miljoen dollar in Grin miningapparatuur.

Beam

De ontwikkeling van Grin is al sinds 2016 aan de gang maar verloopt vanwege de open source mentaliteit vrij langzaam. Dat heeft voor een deel te maken met het gebrek aan fondsen om actiever te ontwikkelen. Daarom is een ander team gestart aan een eigen implementatie met een ander verdienmodel: Beam. Net als Grin is Beam een blockchain gebaseerd op Mimblewimble. Het voornaamste verschil is dat er gezorgd is voor inkomsten om de ontwikkeling te betalen in een meer bedrijfsmatig model.

Beam kent namelijk een zogenaamde founder’s reward van 20% gedurende de eerste vijf jaar. Dat houdt in dat de ontwikkelaars gedurende de eerste vijf jaar 20% van alle verdiensten opstrijken die door de miners worden gedolven. Bij succes kan dat behoorlijk oplopen en daarom worden dit soort modellen vanuit de community veelal bekritiseerd. Het zorgt er echter wel voor dat de programmeurs betaald worden en dus verder ontwikkelen. Hoe je het ook bekijkt, één ding is zeker: de ontwikkeling loopt rap. Hoewel het project pas sinds maart 2018 bestaat is de Beam blockchain op 9 januari 2019 al gelanceerd.