De uitslag van de enquête over Bitcoin in Nederland

Vorige week stelden we jou op bitcoinmagazine.nl 21 vragen. Er zijn ruim 900 bitcoiners die meededen aan dit onderzoekje. Hieruit komen een aantal leuke en opmerkelijke statistieken naar voren.

Bitcoin poll

De enquête kun je hier terugvinden. De 21 vragen zijn tussen de 970 en 820 keer ingevuld en dus lijkt het een prima weergave van de gemiddelde lezer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Let wel op: het gaat hierbij om een steekproef en hang dus geen keiharde conclusies aan de resultaten. Het is ook niet per se een doorsnee weergave van ‘de bitcoiner in Nederland’.

Stemmen

Allereerst is opvallend dat zo’n 50% van de bitcoiners (op de site) tussen de 35 en 54 jaar oud is. Waar Bitcoin (en cryptovaluta) vooral bekend staan als speeltjes van millennials, zijn de lezers op bitcoinmagzine.nl vooral een generatie ouder.

Ook is 92% van de ondervraagden man. Dat klopt dan wel weer het het stereotype beeld dat er rond cryptovaluta.

Veel opvallender is dat 85% van de lezers altcoins heeft, terwijl hier al jaren geen aandacht meer aan wordt besteed op deze website. Bitcoinmagazine richt zich puur en alleen op de monetaire revolutie die Bitcoin heet. Alle experimenten van DINO-projecten worden (bewust) links gelaten.

DINO staat overigens voor ‘decentralized in name only’.

De uitslag van de enquête over Bitcoin in Nederland

Toch blijkt dat 42% van de lezers meer dan 75% van het cryptoportfolio in bitcoin heeft zitten. Opvallend genoeg is zo’n 10% altcoin maximalist.

Doorgaans blijkt dat de gepokte en gemazelde cryptohodlers uitkomen op een bitcoin-only of nagenoeg bitcoin-only aanpak. Met 50% van de ondervraagden die de afgelopen twee jaar is ingestapt, is de bovenstaande uitkomst niet raar.

De uitslag van de enquête over Bitcoin in Nederland

De rabbithole is diep en het kost vaak enkele jaren om écht te begrijpen wat de revolutie is die Satoshi teweeg bracht: écht decentraal geld met een onveranderbaar monetair beleid (van 21 miljoen bitcoin) zónder marketingmachine of foundation.

Eenzelfde groep van 50% van de respondenten gebruikt géén hardware wallet. Ledger is binnen de resterende 50% verreweg de populairste wallet (met 37%).

Al met al heeft 63% van de mensen bitcoin als investering; als activa om ooit weer te verkopen (of om de winst af te romen). Bijna 19% ziet het als een spaarrekening voor de echt lange termijn, wellicht wachtend op de hyperbitcoinization, om dan nooit meer te hoeven verkopen.

De uitslag van de enquête over Bitcoin in Nederland

Kennis en begrip

Daarnaast heeft 35% geen idee wat een node is, terwijl zo’n 10% momenteel zelf een node draait.

De uitslag van de enquête over Bitcoin in Nederland

Bij Bitcoin kun je jouw eigen bank zijn door zelf een node te draaien. Het idee is dus ook dat het erg toegankelijk is om zo’n node op te zetten. Je verifieert dan alle betalingen die er worden gedaan en hanteert het principe ‘don’t trust, verify‘. Lees hieronder vooral meer over Bitcoin nodes.

Je kunt er ook voor kiezen om een Bitcoin node te draaien in combinatie met een Lightning node. Hiervoor zijn een aantal handige software pakketten in ontwikkeling, zoals Umbrel en MyNode.

Ook zijn nodes in Nederland relatief gezien juist enorm populair. Doe vooral mee, kom langs in de Telegram chats en wordt onderdeel van het netwerk.

75% van de respondenten heeft nog nooit een Lightning betaling gedaan. Voor hen is het een tip om eens te kijken naar Muun, Breez of Phoenix. Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat om verder wegwijs te krijgen.

Verbod?

50% van de ondervraagden ziet het grootste gevaar in een algeheel Bitcoin verbod door overheden. Hoewel er al jaren geruchten gaan (van China tot India en van Rusland tot soms zelfs in de Verenigde Staten), is het er nog altijd niet van gekomen.

De uitslag van de enquête over Bitcoin in Nederland

Waarom niet? Het is praktisch gezien erg lastig. Want als je als individueel land bitcoin verbiedt, en het blijft buiten jouw landsgrenzen bestaan, dan kun je zomaar een enorm krachtige financiële revolutie missen. Nodes en miners zullen in andere jurisdicties blijven bestaan, dus Bitcoin zélf kan niet zomaar kapot worden gemaakt.

En als er andere landen zijn (zoals El Salvador) die optimaal gebruik maken van Bitcoin, kan het een enorm dure keuze worden om een algeheel verbod op te leggen. Dat beaamde ook Fidelity onlangs in een rapport.

Bitcoin veranderen?

Voor een kwart van de respondenten is Bitcoin perfect: er hoeft niets aan te veranderen. Toch wil 10% graag dat criminelen geen gebruik meer kunnen maken van het netwerk.

Maar daarmee zou direct het hele principe van censuurvrij geld weggegooid worden. Is dat dan wel zo’n slimme keuze? Bitcoiners zien het vaak als een unique selling point dat íedereen van bitcoin gebruik mag maken.

Ook hoopt 15% op snellere en goedkopere betalingen. Voor hen ligt de oplossing al klaar: het Lightning Netwerk. Hiermee kun je instant en nagenoeg gratis transacties doen. Lees vooral hier verder over deze schaalbaarheidslaag.

De uitslag van de enquête over Bitcoin in Nederland

Wil je rustig alle resultaten nog eens bekijken? Ga dan terug naar de online polls en scroll door alle antwoorden heen.

Opvallend is dat alle resultaten nagenoeg hetzelfde zijn als de poll van precies een jaar geleden. Er zijn ongeveer evenveel mensen met een node en evenveel mensen die niet weten wat een node is. Wel is er een toename van het gebruik van Lightning (van 17% tot 23%).

Ook lijkt het erop dat er meer hardcode bitcoiners bij zijn gekomen, maar ook dat altcoiners (qua portfolio) juist verder de altcoin-tunnel in gaan. Lees hier de poll van vorig jaar nog eens door.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws