Twitter-oprichter Jack Dorsey lanceert Bluesky met focus op decentralisatie

Jack Dorsey, de mede-oprichter en voormalige CEO van Twitter, zet op dit moment grote stappen met Bluesky. Laatstgenoemde moet een decentraal alternatief voor Twitter worden en de mobiele applicatie zit nu in een gesloten beta-fase. Op dit moment is het alleen nog mogelijk om op uitnodiging mee te doen in de beta van het nieuwe social mediaplatform.

2.000 installaties

Als we TechCrunch mogen geloven, dan debuteerde Bluesky iOS op 17 februari in de App Store van Apple en is de applicatie inmdidels zo'n 2.000 keer geïnstalleerd. Op het moment van schrijven is de applicatie nog niet beschikbaar voor Android-testers op Google Play.

In de preview in de App Store kunnen we in ieder geval zien dat Bluesky enorm veel lijkt op Twitter. Ook heeft het interface een hoop Twitter-achtige toepassingen. Als je niet zou weten dat het Bluesky was, dan zou je het zo kunnen verwarren voor Twitter.

Bluesky voor iPhone. Bron: App Store
Bluesky voor iPhone. Bron: App Store

Volgens TechCrunch is het voor gebruikers mogelijk om berichten te maken tot een maximum van 265 karakters, wat iets minder is dan het maximum van 280 dat Twitter momenteel hanteert. Het belangrijkste verschil tussen Twitter en Bluesky is echter dat laatstgenoemde decentraal is, wat betekent dat geen enkel bedrijf de ultieme macht over het platform heeft.

Bluesky en bitcoin

Als je Jack Dorsey een beetje kent, dan weet je dat hij een gigantische bitcoiner is. Wat dat betreft is het ook een zekerheid dat het Bitcoin Lightning Network straks te gebruiken is in de decentrale rivaal van Twitter. Dorsey bevestigde dat in juni 2021 overigens ook al.

Een gebruiker op Twitter vroeg aan de miljardair en multi-ondernemer of Dorsey van plan was om het Lightning Network in Bluesky of Twitter te bouwen. De reactie van Dorsey was veelzeggen: "Dat is slechts een kwestie van tijd."

Wat dat betreft wordt het interessant om te zien in hoeverre Bluesky straks vanaf het begin het Lightning Network integreert. Een decentraal betaalnetwerk waarin we elkaar eenvoudig en snel kunnen betalen met bitcoin, dat is voor ons natuurlijk een droom die uitkomt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....