Flow Traders geregistreerd als bitcoin bedrijf bij de Nederlandsche Bank

Flow Traders uit Amsterdam is nu ook geregistreerd als aanbieder van cryptocurrency’s. Ze zijn de achttiende marktpartij die onder toezicht komt te staan van De Nederlandsche Bank (DNB).

Flow Traders mag bitcoin aanbieden

Per 21 mei 2020 is het iedere aanbieder verplicht om zich te laten registreren onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. In de volksmond ook wel ‘cryptowet‘ genoemd. Ieder wisselkantoor die euro’s omwisselt in cryptocurrency’s en vice versa moeten voldoen aan de wet. Net zoals aanbieders van wallets, wat beurzen en broker inherent zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De toezichthouder stelt een aantal voorwaarden om aan de wettelijke eisen te voldoen. Denk aan integriteitsonderzoek van de bestuurders, toetsing van bedrijfsvoering, due diligence van de klanten, transactiemonitoring en melding van verdachte transacties.

Flow Traders is het achttiende bedrijf die in het officiële register van DNB is opgenomen. Ze zijn vooral bekend als market maker van exchange traded products. Dat is afgeleid beleggingsproduct met als onderliggende asset bitcoin of een andere cryptomunt. De settlement ervan is nog in euro’s. Flow Traders heeft kantoren in Amsterdam, New York, Singapore, Londen, Hong Kong en Roemenië.

Jan van Kuijk van Javak Investments heeft een aandeel van ruim 12% in Flow Traders en ook Roger Holdenius van Avalon Holding heeft ruim 10% in handen, zo blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten. Beiden zijn oprichters van Flow Traders en staan in de Quote 500.

Market maker

Ze worden bijvoorbeeld door beurzen ingehuurd om liquiditeit te leveren voor bepaalde beleggingsproducten. Ze ontvangen dan een commissie op basis van het handelsvolume wat ze leveren. In 2020 wisten ze een volume van 1.500 miljard euro te bereiken.

Doordat ETP’s gesettled worden in euro’s was registratie bij de DNB verplicht. De naamloze vennootschap is al sinds 2016 geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten, de toezichthouder op de consumentenmarkt.

Ze doen al langer market making voor cryptovaluta, maar het is nog een klein deel van de lopende business met 500 miljoen euro aan market making in 2020 op beurzen. Een grote concurrent is bijvoorbeeld B2C2, die op één dag al goed is voor 1 miljard dollar aan liquiditeit op bitcoin over-the-counter desks.

Maar het bedrijf uit Amsterdam ziet ook dat de Bitcoin ETP-markt in Europa aan het groeien is. Onder meer Van Eck biedt een ETP aan via Degiro en andere brokers.

Knelpunten

Marktpartijen ervaren de nodige knelpunten vanwege de ‘cryptowet’. Zo is er onduidelijkheid over de toezichtkosten over de boekjaren 2020 en 2021. Voor 2020 heeft de toezichthouder 1,7 miljoen euro aan kosten begroot, die de geregistreerde partijen samen moet ophoesten. Het is nog onduidelijk hoe de begroting er voor 2021 uitziet.

Naast de kosten zijn er ook ernstige zorgen op het gebied van privacy. Bitcoin bedrijf Bitonic is een rechtszaak gestart tegen de DNB vanwege te strenge verificatie-eisen. De waakhond wil dat gebruikers elke transactie en elk walletadres laten verifiëren door de aanbieder.

Dinsdag 23 maart stonden Bitonic en de DNB recht tegenover elkaar in de rechtbank van Rotterdam, maar kwamen in zienswijzen geen millimeter verder. De voorzieningenrechter doet 7 april uitspraak in de zaak. Bitonic wil de verificatie-eisen laten toetsen door de rechter, DNB ging niet akkoord met een tijdelijke schorsing van deze eis.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
cryptowetNederland

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer