Flow Traders geregistreerd als bitcoin bedrijf bij de Nederlandsche Bank

Flow Traders uit Amsterdam is nu ook geregistreerd als aanbieder van cryptocurrency’s. Ze zijn de achttiende marktpartij die onder toezicht komt te staan van De Nederlandsche Bank (DNB).

Flow Traders mag bitcoin aanbieden

Per 21 mei 2020 is het iedere aanbieder verplicht om zich te laten registreren onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. In de volksmond ook wel ‘cryptowet‘ genoemd. Ieder wisselkantoor die euro’s omwisselt in cryptocurrency’s en vice versa moeten voldoen aan de wet. Net zoals aanbieders van wallets, wat beurzen en broker inherent zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De toezichthouder stelt een aantal voorwaarden om aan de wettelijke eisen te voldoen. Denk aan integriteitsonderzoek van de bestuurders, toetsing van bedrijfsvoering, due diligence van de klanten, transactiemonitoring en melding van verdachte transacties.

Flow Traders is het achttiende bedrijf die in het officiële register van DNB is opgenomen. Ze zijn vooral bekend als market maker van exchange traded products. Dat is afgeleid beleggingsproduct met als onderliggende asset bitcoin of een andere cryptomunt. De settlement ervan is nog in euro’s. Flow Traders heeft kantoren in Amsterdam, New York, Singapore, Londen, Hong Kong en Roemenië.

Jan van Kuijk van Javak Investments heeft een aandeel van ruim 12% in Flow Traders en ook Roger Holdenius van Avalon Holding heeft ruim 10% in handen, zo blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten. Beiden zijn oprichters van Flow Traders en staan in de Quote 500.

Market maker

Ze worden bijvoorbeeld door beurzen ingehuurd om liquiditeit te leveren voor bepaalde beleggingsproducten. Ze ontvangen dan een commissie op basis van het handelsvolume wat ze leveren. In 2020 wisten ze een volume van 1.500 miljard euro te bereiken.

Doordat ETP’s gesettled worden in euro’s was registratie bij de DNB verplicht. De naamloze vennootschap is al sinds 2016 geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten, de toezichthouder op de consumentenmarkt.

Ze doen al langer market making voor cryptovaluta, maar het is nog een klein deel van de lopende business met 500 miljoen euro aan market making in 2020 op beurzen. Een grote concurrent is bijvoorbeeld B2C2, die op één dag al goed is voor 1 miljard dollar aan liquiditeit op bitcoin over-the-counter desks.

Maar het bedrijf uit Amsterdam ziet ook dat de Bitcoin ETP-markt in Europa aan het groeien is. Onder meer Van Eck biedt een ETP aan via Degiro en andere brokers.

Knelpunten

Marktpartijen ervaren de nodige knelpunten vanwege de ‘cryptowet’. Zo is er onduidelijkheid over de toezichtkosten over de boekjaren 2020 en 2021. Voor 2020 heeft de toezichthouder 1,7 miljoen euro aan kosten begroot, die de geregistreerde partijen samen moet ophoesten. Het is nog onduidelijk hoe de begroting er voor 2021 uitziet.

Naast de kosten zijn er ook ernstige zorgen op het gebied van privacy. Bitcoin bedrijf Bitonic is een rechtszaak gestart tegen de DNB vanwege te strenge verificatie-eisen. De waakhond wil dat gebruikers elke transactie en elk walletadres laten verifiëren door de aanbieder.

Dinsdag 23 maart stonden Bitonic en de DNB recht tegenover elkaar in de rechtbank van Rotterdam, maar kwamen in zienswijzen geen millimeter verder. De voorzieningenrechter doet 7 april uitspraak in de zaak. Bitonic wil de verificatie-eisen laten toetsen door de rechter, DNB ging niet akkoord met een tijdelijke schorsing van deze eis.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
cryptowetNederland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...