Deze indicatoren schreeuwen ‘goedkope bitcoin’

385 totale weergaven

De Britse analist Charles Edwards van cryptohandelshuis Capriole heeft op Twitter een uitgebreide update gegeven van een groot aantal on-chainindicatoren. In zijn ogen zijn dit momenteel de meest relevante indicatoren om de bitcoin koers te duiden.

1. Aantal adressen

In de ogen van Edwards is de adoptie nog steeds hoog ondanks de problemen bij FTX en een groot deel van de cryptomarkt. Hij wijst op het aantal bitcoin adressen met daarop 0.1 btc of meer.

Er is een groep die in toenemende mate een deel van hun fiatvermogen structureel omwisselt in bitcoin. De hardnekkige groep spaarders ziet zo uit, data komen van Glassnode. Maar doordat andere groepen meer verkopen dan kopen, daalt de prijs wél.

bron: Glassnode
bron: Glassnode

2. Bitcoin Electrical Costs

Edwards wijst er fijntjes op dat er slechts vier perioden zijn geweest waarbij de marktprijs onder de stroomkosten liggen om één bitcoin te delven. Historisch gezien is dat een belangrijk signaal dat er een bodem in zicht is, zoals ook analist Root concludeert. De totale productiekosten (dus inclusief locatie en personeel et cetera) liggen logischerwijs hoger dan enkel de stroomcomponent (paars versus rood).

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

3. Bitcoin Energy Value

De huidige marktprijs ligt 55% lager dan de zogenaamde Bitcoin Energy Value, de bitcoin gemeten in reële waarde, de pure watts energie die één bitcoin aan het netwerk 'geeft' doordat de miner de proof-of-work heeft volmaakt.

Volgens Edwards is dit de grootste korting sinds de prijs $4.000 bereikt (met een wick naar $3.500) op maart 2020, toen covid-19 als een bom op de financiële wereld insloeg. Hij noemt ook nog 160 dollar per bitcoin in 2015 als vergelijking. De reële waarde ligt momenteel op $41.000.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

4. Verkoopstress onder miners

Er is een heuse verkoopstress onder bitcoin miners gaande. Het is de derde grootste dip aller tijden. De andere keren dat deze capitulatie gaande was, lag de marktprijs op $290 en $2 per stuk. Destijds een prima instapmoment, understatement.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

5. Hash Ribbons

De Hash Ribbons zijn een manier om de gezondheid van miners in kaart te brengen. In principe zijn het twee simpele lijnen die het 30-daagse en 60-daagse gemiddelde van de hashrate van het netwerk vormen. Als het 60-daagse gemiddelde het 30-daagse gemiddelde naar boven kruist, dan is dat vaak slecht nieuws voor de koers en andersom.

In de ogen van Edwards bevestigt deze indicator dat miners aan het capituleren zijn. Een lage bitcoin prijs is doorgaans de oorzaak van deze capitulatie, want dat is de inkomstenbron voor minerbedrijven.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

6. Bitcoin PE Ratio

En dan is er nog de Dynamic Range NVT Signal, ook wel PE Ratio genoemd. Op Medium heeft Edwards hier een uitgebreid artikel aan gewijd. Het is een metric om te laten zien of bitcoin overkocht of oververkocht is. Het getal komt tot stand door de market cap van bitcoin te delen door het 90-daags gemiddelde van het on-chain transactie volume.

Beetje ingewikkeld, maar het zegt iets over de beprijzing van het bitcoin netwerk in relatie tot de transactiewaarde die door het netwerk 'stroomt'. De indicator zit momenteel in een groene zone, wat duidt op een bodemsignaal.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

7. SLRV Ribbons

De SLRV Ribbons zijn volgens de analist uiteindelijk bullish gekruist op de $16.600. Het is één van de (weinige) on-chainmetrics die bullish kleurden op het dieptepunt rond $16.000.

De SLRV-ratio, ontworpen door David Puell, laat het percentage bestaande bitcoin zien dat voor het laatst binnen 24 uur is verplaatst, gedeeld door het percentage dat voor het laatst tussen 6 en 12 maanden geleden is verplaatst. Een hoge ratio betekent veel activiteit op het netwerk, waarmee je hype/adoptie kunt meten. Nu is de activiteit relatief laag.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

8. Dormancy Flow

De Dormancy Flow is de verhouding tussen de totale waarde van de bitcoinmarkt en de totale waarde aan 'slapende' munten over 12 maanden tijd.

Want van elk stukje bitcoin van een transactie (of: UTXO) is te meten hoe oud en hoeveel waard deze is. Oftewel, hoe lang deze 'slaapt' op het netwerk. Doordat deze waarde al lange tijd op een laag niveau, is dat volgens ontwerper Puell een signaal van volledige capitulatie van de markt.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

9. HODL Waves

Deze metric classificeert elk beetje bitcoin naar leeftijd. Elk golf (kleurtje) staat voor een cluster van beetjes bitcoin van een bepaalde leeftijd. En hodlers spreken door hun hand op de bitcoinknip te houden.

Degenen die aangekochte bitcoin minstens 1 jaar aanhouden, domineren de houdersschare nu meer dan ooit met een aandeel van 66%. Pieken in hodl-gedrag zijn altijd zichtbaar tijdens langdurige bearish perioden, de huidige cyclus is sinds november 2021 gaande.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

10. LTH-NUPL

Een andere interessante indicator is de Entity Adjusted Profit/Loss (NUPL). Deze meet de niet-verkochte hoeveelheid bitcoin die historisch is aangekocht en vergelijkt dat met de huidige prijs. Het is een winst - en verliesmeter voor de bitcoinmarkt.

De huidige waarde is bijna -0.2, wat staat voor capitulatie en de onderstaande indicator zegt dan iets over de lange termijn houders (LTH) op een zevendaags gemiddelde.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

11. Stablecoins

Er is veel droog kruit aan de zijlijn van de markt dat nog ingezet is. Dit geld staat geparkeerd om (vermoedelijk) in de toekomst in bitcoin te steken. Stablecoins UDST en UDSC zijn nog steeds de belangrijkste munten om in en uit deze zeer volatiele maar liquide markt te stappen.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

12. MVRV Z-score

De Market Value Realised Value (MVRV) is de verhouding tussen de totale bitcoin markt en het totaal aan gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin (in dollars), maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.

Uit deze verhouding rolt een cijfer, de Z-score. Hoe lager deze score, dus hoe dichter de market cap op de realized cap ligt, hoe dieper de bodem ligt van de marktprijs. Deze score ligt momenteel zeer laag.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'

13. Bitcoindagen sinds halvening

Tenslotte, niet alles schreeuwt 'goedkope bitcoin', maar de markt bevindt zich ook in de onderste zone van elke eerdere bitcoin halveningcyclus, het moment dat de block reward voor miners halveert. Het moment dat het sentiment zijn dieptepunt en wanneer er historisch gezien koopkansen liggen, hoewel dit géén financieel advies is.

Ten slotte zijn het niet alleen de gegevens die schreeuwen "Bitcoin is goedkoop", maar we bevinden ons ook pal in de onderste zone voor elke eerdere Bitcoin-halveringscyclus. Hier heeft het sentiment altijd zijn dieptepunt bereikt en zijn de beste langetermijninvesteringen gedaan.

Deze indicatoren schreeuwen 'goedkope bitcoin'
Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoerson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...