Rational Root: is de bodem voor bitcoin bereikt?

The Rational Root maakt momenteel furore op Twitter met zijn scherpe on-chain analyses over bitcoin. Ditmaal is het weer raak en voorspelt de Nederlandse(!) analist dat bitcoin de bodem van de bearmarkt van 2022 mogelijk gezien heeft. Dit baseert de analist op het percentage van alle bitcoin dat rond een bepaalde koers van adres is gewisseld.

Tijd voor een bodem?

De grote vraag is natuurlijk hoe Root dit precies doet. Het antwoord is redelijk eenvoudig. In 2018 bereikte bitcoin een bodem rond de koers waarvoor ongeveer 4 procent van alle bitcoin van adres wisselden. Die piek kun je zien als een soort laatste capitulatie die boven alle andere koerspunten uitsteekt.

Precies die capitulatie zien we nu rond de koers van 16.000 dollar. Sterker nog, in 2022 ging het om een totaal van 7,5 procent van alle bitcoin die in omloop zijn en in 2018 was de piek slechts 4,1 procent hoog.

Het enige wat je tegen dit verhaal kan inbrengen is dat deze piek ontstond op het moment dat FTX door het putje ging. Met het omvallen van de beurs haalden veel mensen hun bitcoin naar eigen wallets toe, waardoor er veel transacties plaatsvonden rondom die koers. Zekerheid bestaat niet, maar het is een interessante statistiek.

Opvallend moment

Vooral het moment waarop bitcoin dit punt bereikt is opvallend. Het is nu ongeveer 4 jaar geleden sinds bitcoin in december 2018 zijn absolute bodem van die bearmarkt bereikt. Tot nu toe beweegt de bitcoin koers vooral in het ritme van de halvings, die ongeveer iedere 4 jaar plaatsvinden.

We spreken van een halving als de beloning voor bitcoin miners halveert. Dit gebeurt na iedere 210.000 blokken. In 2024 minen we blok 840.000 en gaat de beloning voor miners weer door de helft. Nu krijgen miners nog 6,25 bitcoin per blok en daarna nog maar 3,125 bitcoin.

Na de halvings komer er ineens significant minder bitcoin in omloop, waardoor de koers vaak opleeft na dit moment. Om die reden lijken de cycli van bitcoin iedere keer ongeveer 4 jaar te duren. Wat dat betreft is het dus nog even wachten op de volgende grote opleving.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....