Deze minister houdt Bitcoin (BTC) voor de lange termijn vast

De Noorse minister van klimaat, Sveinung Rotevatn, liet deze week in een interview weten een bitcoin hodler te zijn. “Bitcoin heeft alles om een store of value te zijn,” aldus Rotevatn.

Noorwegen staat erom bekend een walhalla te zijn voor fintechs en is één van de weinige vrijwel cashloze-samenlevingen op de planeet. Slechts 4 procent van alle transacties in Noorwegen worden gefaciliteerd door bankbiljetten en muntgeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Noorwegen nog geen fan van bitcoin

Ondanks de verregaande digitale aard van de Noorse financiële infrastructuur is het land nog geen groot fan van bitcoin. De Noorse centrale bank noemde bitcoin te onstabiel en te duur voor dagelijkse betalingen.

“Het hoofddoel van de centrale bank en centralebankgeld is om de samenleving van een stabiele vorm van geld te voorzien, dat lukt niet met bitcoin,” aldus Oystein Olsen, de gouverneur van Norges Bank.

Rotevatn, de minister van klimaat, kijkt daar anders tegenaan: “Wat bitcoin zo interessant maakt is dat het vergelijkbare eigenschappen heeft als goud. Je kan niet zomaar een enorme hoeveelheid bitcoin ontdekken.”

Rotevatn heeft wel zijn klimatologische bedenkingen

Ondanks het feit dat bitcoin alle eigenschappen van een goede store of value heeft maakt Rotevatn zich wel zorgen om het energieverbruik van de digitale munt. Al was hij er wel van op de hoogte dat het meerendeel van het netwerk draait op duurzame energie.

Daarnaast sprak hij ook over het energieverbruik van het conventionele bankensysteem en de goud-industrie die volgens hem niet veel minder energie consumeren.

Het lijkt erop dat men in Noorwegen een wijze minister van klimaat heeft die openstaat voor verandering en niet bang is om zich ergens in de verdiepen. Bitcoin lijkt op het eerste gezicht een ramp voor het klimaat, maar als je een klein beetje onder dat oppervlakte duikt, dan zit er iets heel moois onder.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Noorwegenoverheid

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....