3 bitcoin signalen om rekening mee te houden

De bitcoin prijs is door de $28.000 grens gebroken en op moment van schrijven hangt de prijs nog steeds boven dat niveau. Onchain-analyse is een manier om te ontsnappen aan de korte termijn en juist lange termijn koersbewegingen te duiden. Wat zeggen de onderstaande geselecteerde metrics over bitcoin?

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

We beginnen met de Spent Output Profit Ratio (SOPR), een heel dankbare indicator ontworpen door Glassnode. Deze metric berekent het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag. Een SOPR-score boven de 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

Doordat de marktprijs stijgt, raakt deze metric weer in het groen ziet lead analist Checkmate van Glassnode. Technisch gezien kruist het dertigdaagse gemiddelde (30MA) boven het jaarlijkse gemiddelde (365MA) en dat komt historisch gezien niet vaak voor (blauwe lijn kruist boven rode lijn). Dat betekent dat de median van de korte dagen hoger ligt dan de median van de lange termijn.

2. NUPL: 0.31

Een andere metric die iets kan zeggen vertellen over de winstgevendheid van de 'invested' in bitcoin, is de Net Unrealized Profit/Loss (NUPL).

Deze metric is vrij simpel te berekenen: je trekt de gerealiseerde cap af van de market cap, het resultaat deel je vervolgens weer door de market cap. De realized cap is het totaal van de laatst bekende waarde van elk beetje bitcoin op de blockchain. De market cap is de gedolven hoeveelheid btc vermenigvuldigd met de marktprijs.

Op 8 februari dit jaar stond deze indicator nog op 0.14, toen de markt nog flink aan het afkoelen is. Op moment van schrijven zat de NUPL op 0.31, volgens CryptoQuant-CEO Ki Young Ju een voortzetting van de omgekeerde markt zoals we die sinds 2023 kennen.

Ook Maarten van CryptoQuant, die regelmatig schrijft voor Bitcoin Focus, ziet dat het de eerste keer is in meer dan 250 dagen dat de bitcoin prijs boven meerdere belangrijke prijsniveaus gaat sluiten. Het gaat om de realized price van zowel de korte en lange termijnhouder, de adjusted realized price en de gemiddelde prijs van de afgelopen 200 weken (200 WMA). Volgens Maarten is het feit dat bitcoin boven deze niveaus uitstijgt, een bullish signaal. De komende weken moet de prijs boven deze prijsbodems blijven voor meer momentum, zo stelt hij.

3 bitcoin signalen om rekening mee te houden

3. Meer bitcoin naar beurzen

Wil niet zeggen dat je nergens rekening moet houden en dat de koers niet meer kan dalen. Want uit on-chaindata blijkt ook dat het aantal bitcoins naar beurzen juist stijgende is. Sinds 13 maart is dit aantal geleidelijk toegenomen met circa 30.000 bitcoin tot en met 19 maart.

bron: Glassnode
bron: Glassnode

Zodra beurzen weer meer bitcoin ontvangen dan eruitgaan, dan kán dat doorgaans betekenen dat bitcoinbezitters zich positioneren om te verkopen en winst te nemen (want de median staat weer in het groen). En zodra dat aanbod groter is dan de vraag, dan daalt de prijs, een scenario waar je altijd rekening mee moet houden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...