Dief van 51.000 bitcoin krijgt één jaar gevangenisstraf

James Zhong moet de gevangenis in nadat hij in 2012 een groot bitcoinfortuin stal van de online marktplaats Silk Road.

Zhong heeft schuld bekend in de zaak tegen hem over onder andere digitale fraude. Het gaat om ruim 50.000 bitcoin dat “onrechtmatig werd verkregen” van Silk Road. Dat kost Zhong nu een jaar en een dag in de gevangenis.

In de veroordeling van de Amerikaanse openbare aanklager voor Zhong, hebben onderzoekers criminele opbrengsten in beslag genomen van “een single-board computer die onder dekens in een popcornblikje was ondergedompeld en opgeslagen in een badkamerkast.”

De Amerikaanse autoriteiten benadrukken dat cybercriminelen zich bewust moeten zijn van het feit dat ze opgespoord en verantwoordelijk gehouden (kunnen) worden voor hun daden, ongeacht de complexiteit van hun plannen en de tijd die is verstreken.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse autoriteiten betrokken zijn bij de Silk Road-zaak. De Silk Road-marktplaats, die ongeveer 10 jaar geleden werd gesloten, stelde gebruikers in staat om illegale goederen te kopen en verkopen. Maar ook was de handel in boeken of ‘normale’ goederen populair op het platform. Silk Road is een van de eerste grote online plekken waar bitcoin veel werd gebruikt als betaalmiddel.

Dit trok de aandacht van de Amerikaanse autoriteiten en de maker van het platform, Ross Ulbricht, werd in 2013 gearresteerd en zit momenteel twee levenslange gevangenisstraffen uit zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...