Discussie: moeten we af van Bitcoin en overstappen naar Satoshi’s?

Eens in de zoveel tijd komt er binnen de wereld van bitcoin wereld weer een discussie op gang: moeten we bitcoin (BTC) anders benaderen? Deze keer is het investeerder Mike Novogratz die een balletje opgooit over Satoshi’s als standaard.

Een Satoshi (sats) is de kleinste eenheid op het bitcoin netwerk. Sterker nog: het is de enige eenheid die het bitcoin protocol gebruikt. Een bitcoin bestaat uit 100 miljoen sats.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door de recente prijsstijgingen zouden volgens Novogratz nieuwe investeerders afhaken door de stukprijs. Hij roept daarom cryptobeurzen op om bitcoin te presenteren in sats.

Bitcoin of sats

Op het moment van schrijven staat de koers van bitcoin rond $58.400. Per sat betaal je dan 0,000584. Dat is 1.712 Satoshi’s per dollar! Dat klinkt volgens Novogratz een stuk beter dan de grote bedragen die je betaalt voor een ‘hele’ bitcoin.

Novogratz: ”Het is tijd om over te stappen naar Satoshi’s. Veel mensen vinden bitcoin te duur bij $58.000.” Hij daagt beurzen uit om over te stappen en sats te gebruiken om bitcoin te presenteren.

Het lijkt vooral een marketingpraatje.

Leuk feitje: Het netwerk van bitcoin werkt al met Satoshi’s als rekeneenheid. En het is vooral jezelf voor de gek houden als je denkt dat je meer waar voor je geld krijgt als de munt die je koopt de komma wat verschuift.

Toch komt de discussie vaak terug. Bitcoin als protocol ‘denkt’ alleen maar in sats, moeten beurzen dat ook gaan doen?

Adoptie

Tegenover Decrypt vertelt Ingo Fiedler zijn mening: ”Het maakt financieel geen verschil om de naam te veranderen van BTC naar Sats. Het heeft een psychologische impact.”

Fiedler is analist bij Blockchain Research Lab en volgens hem kan dit helpen om de acceptatie van bitcoin te vergroten. Fiedler doet een voorstel: ”Het zou een verstandige actie zijn voor beurzen om het BTC/USD-ruilpaar te kopiëren en zo beide opties aan te bieden.”

Een investering in bitcoin draait uiteindelijk niet om welke rekeneenheid dan ook. Een bitcoin is 100 miljoen Satoshi’s, hoe je het noemt maakt niet uit.

Zeker als de prijs blijft stijgen wordt het op termijn allicht ook handiger om met sats te werken. Veel aankopen, betalingen en transacties liggen onder de huidige prijs van bitcoin.

In een toekomstige situatie dat een biertje 0,00000042 bitcoin koopt lijkt het logisch om het 42 sats te noemen. Het is en betekent hetzelfde, het praat op termijn echter wel makkelijker.

De oproep aan beurzen om mensen ’te lokken’ met het verplaatsen van de komma lijkt echter voorlopig geen gehoor te krijgen.

Lees meer over:
Galaxy Digital

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...