Dit is hoe kunstmatige intelligentie de toekomst van bitcoin kan redden
Jarenlang demoniseerde de mainstream media het energieverbruik van bitcoin, maar de opkomst van kunstmatige intelligentie (denk aan ChatGPT) kan daar weleens verandering in brengen. Bitcoin stapt grotendeels over op duurzame energie en kunstmatige intelligentie lijkt de negatieve spotlights wat betreft het onderwerp "energieverbruik" van bitcoin over te nemen.
Goed voor bitcoin
Op deze manier kan de opkomst van kunstmatige intelligentie weleens een hele positieve uitwerking op bitcoin hebben. Als daarmee de negatieve aandacht vanuit de media verplaatst van het energieverbruik van bitcoin naar dat van kunstmatige intelligentie, zou dat ervoor kunnen zorgen dat het netwerk van bitcoin zich in de luwte kan doorontwikkelen.
"Alles wat ze over bitcoin mining hebben gezegd, zullen ze ook over kunstmatige intelligentie roepen. Zeker als 'ongereguleerde' open source modellen opkomen die ze niet kunnen controleren en reguleren", aldus bitcoin-pionier Nic Carter.
De uitspraken van Carter komen in reactie op een onderzoek van energie-expert Brian Gitt, die stelt dat nieuwe AI-chips een ongekende hoeveelheid energie verbruiken.
"Eén enkele Nvidia GPU chip verbruikt evenveel energie als een gemiddeld Amerikaanse huishouden", aldus Gitt.
2 procent van de wereldwijde energieconsumptie
Er duiken op dit moment ook al grafieken op waarin voorspellingen worden gedaan over het energieverbruik van datacenters. Zo zouden deze volgens Brian Gitt weleens verantwoordelijk kunnen zijn voor 2 procent van de totale wereldwijde energieconsumptie.
Dat zijn uitspraken die we kennen over bitcoin. Jaren geleden riepen mensen al dat bitcoin op dit moment een gigantisch deel van het wereldwijde energienetwerk zou beslaan.
Uiteindelijk bleek dat allemaal niet waar en zien we zelfs dat bitcoin steeds meer overstapt op duurzame energie en investeringen in groene energie stimuleert.
Dat toont vooral aan dat het lastig is om uitspraken te doen over de toekomst en zeker als je die uitspraken doet over periodes van 5 tot 10 jaar. Er kan in die tijd immers veel veranderen.