DNB: ‘Men is briefgeld aan het oppotten’. Tijd voor Bitcoin?

De Nederlandsche Bank (DNB) verwerkt sinds het uitbreken van de coronacrisis veel minder bankbiljetten dan gebruikelijk. Dat maakte onze nationale centrale bank onlangs bekend in een update.

Oppotten van cash geld

DNB heeft zelfs voor het eerst sinds de start van de valuta meer bankbiljetten uitgegeven, dan dat zij innemen, zoals te zien is in onderstaande grafiek. De centrale bank zoekt de oorzaak bij de stilgevallen toerisme, de sluiting van winkels en het oppotten van contant geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

DNB: 'Men is briefgeld aan het oppotten'. Tijd voor Bitcoin?

De netto uitgifte van bankbiljetten door DNB is al sinds 2003 negatief: elk jaar ontvangen ze meer biljetten van de banken terug dan zij via de banken in circulatie brengt. Dit komt doordat bankbiljetten die in andere eurolanden in circulatie zijn gebracht in Nederland via de banken bij DNB worden afgestort, aldus het persbericht.

Sinds vorig jaar is deze trend anders: consumenten zijn in 2020 contant geld gaat oppotten. Daarnaast gebruikten ze ook minder van het opgenomen contante geld voor aankopen aan de kassa.

Meer geld in omloop

Bovenstaande grafiek laat zien dat men geld is gaan oppotten. Natuurlijk heeft dit ermee te maken dat je het op minder plekken kunt uitgeven. Corona en alle opgelegde maatregelen hebben hier natuurlijk erg veel impact op gehad. Of sorteert men stiekem voor op een val van het banksysteem? Hoewel het deposito garantiestelsel een bankrun moet ondervangen, valt niet te ontkennen dat de bankensector er gezond voor staat.

“Voor het hele eurogebied nam in 2020 het aantal eurobiljetten in omloop met 10% toe tot 26,5 miljard bankbiljetten, de grootste jaarlijkse stijging ooit.”

Deze 10% zegt niet heel veel over de totale geldhoeveelheid (van de M0 tot M3) in de samenleving. Maar tegelijkertijd moeten we ook stellen: er ís veel meer geld gemaakt in 2020.

Contant geld is in de digitaliserende wereld een ondergewaardeerd kindje geworden. Is het niet veel makkelijker om gewoon alles digitaal te doen?

Bitcoin als digitaal cash

Het grote voordeel van contact geld is dat het niet traceerbaar is. Zodra de briefjes de pinautomaat verlaten, is niet te achterhalen waar het heen gaat en wie het heeft gehad. Ondanks dat ieder briefje een eigen unieke code heeft, is niet te zien waaraan betaald is. Waren het de boodschappen, ging het om zwart werk of was het een verjaardagscadeau?

Anderzijds is dat bij giraal geld wel anders. Als je een grote betaling doet voor het boeken van een vakantiehuisje, kan het zomaar zijn dat deze opvalt bij de bank waardoor ze jouw rekening (tijdelijk) blokkeren. Hetzelfde geldt voor iedere pinbetaling op de markt: alles staat genoteerd en geregistreerd.

Is deze financiële privacy een mensenrecht, of een gevaar voor de veiligheid van de samenleving? Bitcoiners weten het antwoord wel, terwijl de politiek contant geld steeds meer regels oplegt. Zo mag je niet meer met meer dan 3000 euro op straat gevonden worden.

Voor fysiek contant geld moet je echter bij elkaar zijn, om de betaling te doen. Een alternatief was altijd het girale geld, met de bank als tussenpartij. We waren immers nooit in staat om materie via het internet te versturen zónder deze te dupliceren. Iedere foto of e-mail die je verstuurt, is een kopietje. Het staat bekend als double spending problem.

Intussen hebben we echter Bitcoin: internetgeld dat dit double spending voor het eerst oplost. Internetgeld dat je zónder bank als tussenpartij kunt versturen. Internetgeld dat digitaal contant geld is. Internetgeld dat zich ook niets aantrekt van limieten van 3000 euro of andere regels. Bínnen het ecosysteem is bitcoin onschendbaar.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
privacy