‘Do Kwon sluisde 100 miljoen dollar weg’

Medeoprichter Do Kwon van Terraform Labs heeft 10.000 bitcoin weggesluisd. Een deel daarvan is omgewisseld in cash bij een Zwitserse bank. Die beschuldigingen staan in de aanklacht van de Securities & Exchange Commission (SEC), meldt Bloomberg.

De autoriteiten in Amerika hebben het stablecoinproject en Do Kwon op de korrel wegens grootschalige fraude. In het kort: de waarde van stablecoin TerraUSD ($UST) was afhankelijk van de waarde van zustertoken Luna, waarvan de prijs door de markt wordt bepaald.

1 UST staat gelijk aan $1 aan Luna, maar het aantal Luna voor 1 UST varieerde. Dat ging flink mis toen handelaren in snel tempo van TerraUSD overstapten naar andere stablecoins zoals USDC. De SEC schat in dat er circa 40 miljard dollar is verdampt door de ineenstorting van TerraUSD en de bijbehorende Luna token.

De 31-jarige Kwon en Terraform Labs zouden ruim 10.000 bitcoin in een zogenaamde coldwallet hebben gestopt, deze bitcoin staat dus niet op een beurs. Maar sinds mei 2022 is er steeds periodiek bitcoin uit deze wallet overgemaakt naar een bank in Zwitserland en omgewisseld in contanten. De naam van deze bank maakt de SEC niet vrij. 'Tussen juni 2022 en de datum van de aanklacht is er ruim 100 miljoen dollar aan fiat valuta afgeschreven van die Zwitserse bank'.

bronnen: Bloomberg, SEC
bronnen: Bloomberg, SEC

Eerder is bekend geworden dat Kwon 120.000 dollar aan bitcoin heeft ingewisseld in Servië. Hij wordt gezocht door opsporingsinstanties van zijn thuisland Zuid-Korea, dat ook overweegt hem op de red notice lijst van Interpol te zetten. Tot nu is hij niet gevonden. De laatste tweet van hem dateert van 8 december 2022. De maand ervoor verscheen hij ook ineens in de Up Only podcast van o.a. Cobie.

Lees meer over:
misdaadSEC

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...